Thursday, June 10, 2010

piala dunia/world cup/weltmeisterschaft.



21-25




akhirnya gua jumpa jugak password gua!gila bapak lama gua lupa password terus tak update.

sempena world cup ni - gua dengan ez telah membetting kesemua 64 perlawanan.siapa kalah kena payung satu crate alberta premium.

jadi ini adalah senarai betting gua(yang dalam kurungan) dalam peringkat kumpulan perlawanan.semua perlawanan dipilih melalui duit syilling 1 dolar,nasib - kecuali game england(aku),italy(ez),dan dua team yang masing-masing dibenci - argentina(aku),france(ez).

south africa vs mexico(south africa) (seri)
france vs uruguay(france) (seri)
south korea vs greece(south korea)
argentina vs nigeria(nigeria)
england vs usa(england) (seri)
algeria vs slovenia(algeria)
serbia vs ghana(serbia)
germany vs australia(germany)
netherland vs denmark(netherland)
japan vs cameroon(japan)
italy vs paraguay(paraguay) (seri)
new zealand vs slovakia(slovakia) (seri)
cote d'ivoire vs portugal(cote d'ivoire)
brazil vs korea dpr(brazil)
honduras vs chile(chile)
spain vs switzerland(switzerland)


south africa vs uruguay(south africa)
france vs mexico(france)
greece vs nigeria(greece)
argentina vs south korea(south korea)
slovenia vs usa(slovenia) (seri)
england vs algeria(england) (seri)
germany vs serbia(serbia)
ghana vs australia(australia)
netherland vs japan(japan)
cameroon vs denmark(denmark)
slovakia vs paraguay(slovakia)
italy vs new zealand(new zealand)
brazil vs cote d'ivoire(brazil)
portugal vs korea dpr(korea dpr)
chile vs switzerland(switzerland)
spain vs honduras(honduras)

mexico vs uruguay(uruguay)
france vs south africa(france)
nigeria vs south korea(south korea)
argentina vs greece(greece)
slovenia vs england(england)
usa vs algeria(algeria)
ghana vs germany(germany)
australia vs serbia(serbia)
denmark vs japan(japan)
cameroon vs netherland(netherland)
slovakia vs italy(slovakia)
paraguay vs new zealand(new zealand)
portugal vs brazil(portugal)
korea dpr vs cote d'ivoire(korea dpr)
chile vs spain(chile)
switzerland vs honduras(honduras)

uruguay vs south korea(south korea)
argentina vs mexico(mexico)
england vs germany(england)
usa vs ghana(ghana)
slovakia vs netherland(slovakia)
paraguay vs japan(japan)
portugal vs spain(spain)
brazil vs chile(brazil)

uruguay vs ghana(ghana)
argentina vs germany(germany)
brazil vs netherland(netherland)
paraguay vs spain(paraguay)

netherland vs uruguay(uruguay)
germany vs spain(germany)

uruguay vs germany(germany)


spain vs holland(holland)

Friday, April 9, 2010

perkasa-kah melayu?

aku diminta oleh nami untuk menulis satu artikel untuk zine sosialis untuk persatuannya,namanya solidariti sosialis.dan aku dan ez bekerjasama untuk menulis ini.bagi aku ini satu penghormatan memandangkan aku takdelah pandai sangat,tapi aku akan tulis berdasarkan pemerhatian dan pengetahuan aku.aku mintak maaf kalau tulisan aku tak best.aku cuma cakap je,ez tukang bagi idea+tukang susun ayat.kalau aku tulis nanti langsung hancur.

[mula kat sini]

aku sudah tinggalkan malaysia 5 tahun yang sudah.sepanjang aku tinggal di sana aku sering dilabelkan sebagai orang melayu.bila buat kad pengenalan aku dikehendaki menulis bangsa aku,bangsa melayu.bila aku pergi majlis kahwin aku mesti pakai baju melayu.hakikatnya aku ada darah campur,turki,irish,yahudi dan bugis.jadi,kalaulah aku gatal tangan tulis bangsa kat spm aku atau nak buat kad pengenalan aku,bangsa yahudi atau irish,apa yang akan jadi kepada aku?

hakikatnya apa yang aku nampak tentang melayu ialah aku tidak nampak apa konsep melayu.apa yang menyebabkan seseorang itu menjadi melayu.jika mahu dilihat sebagai seorang skinhead maka wajar seseorang itu membotakkan kepala,berseluar skinny dan berkasut doc marten.tapi bagaimana seseorang itu untuk dilihat sebagai melayu?

soalan ini sangat penting di malaysia,walaupun tak penting di sini.ini kerana di kanada,tidak ada seorang pun yang akan ambil peduli tentang apa bangsanya.gabenor alberta(negeri yang tempat aku tinggal) adalah seorang bangsa cina,norman kwong.cuba bayangkan kalau di perak atau selangor yang ramai orang cina,menteri besarnya orang cina,apa akan jadi?dan di alberta,bangsa cina tak sampai satu peratus pun,tapi dia dipilih atas merit pencapaian.

persoalannya,sampai bila nak berlindung atas nama melayu?sampai bila nak berlindung atas nama agama islam?paranoid yang ditiup-tiup kononnya bangsa melayu di singapura haknya semakin terhakis itu penipu.hakikatnya orang melayu di singapura juga hidup mewah jika dia rajin berusaha.jika cina di singapura pemalas maka dia pun akan tidur di tepi longkang juga.melayu yang saya lihat,adalah manusia yang leka dengan hak ekslusif perlembagaan yang sebenarnya tak dinikmati oleh semua golongan yang dipanggil melayu ni.

maka sejak 8 mac,bila angin perubahan bertiup di malaysia,umno dilihat semakin goyang.untuk mempertahankan establishment mereka itu kini kelihatan tidak lagi mudah.lalu wujudlah satu kumpulan yang berhaluan kanan dipanggil perkasa.kewujudannya adalah respon kepada ramai manusia yang mahu berubah dari terus hidup di tembok-tembok tinggi ini.

melihat dari jauh,kebanyakan yang menyertai perkasa ini adalah golongan melayu yang berada di kelas pertengahan.kebanyakan mereka ini adalah golongan peniaga,kontraktor kelas f atau bekerja sebagai pegawai kerajaan atau syarikat berkaitan kerajaan.mereka berada dalam satu kelas yang selesa kerana "status quo" yang telah disediakan oleh kerajaan pemerintah untuk mereka berada di dalam kumpulan yang selesa dalam masyarakat.jadi apabila 8 mac,satu goncangan kuat dari bawah menyebabkan mereka takut keselesaan mereka turut hilang.

kewujudan perkasa ini dilihat sangat menakutkan kerana ianya mungkin boleh berkembang seperti british national party(bnp) atau lebih teruk,parti nazi.ini kerana parti berhaluan kanan ini akan sering memainkan sentimen perkauman serta mengubah persepsi masyarakat tentang masalah yang sebenar.pada zaman adolf hitler,isu yahudi kaya dan penindas sering dimainkan,begitu juga dengan pendatang asing di uk,sering dimainkan oleh bnp.hakikatnya kemiskinan ini bukan disebabkan bangsa itu dilahirkan kaya atau miskin,sebaliknya kemiskinan ini berlaku kerana pengagihan ekonomi yang tidak seimbang antara dua kelas,borjois dan proletariat.

setiap kali perkasa mengeluarkan kenyataan,ia akan berkata mahu membela masyarakat melayu.hakikatnya kejadian kampung berembang kebanyakan mangsanya adalah melayu.kemiskinan masih lagi membelenggu orang melayu.tetapi dalam hal ini mereka menuduh cina dan india sebagai perampas kekayaan negara.hakikatnya segala kontrak dan perniagaan melayu semuanya diagihkan kepada sekumpulan kecil oligarki dalam masyarakat.sebab itu melayu terus miskin kerana pengagihan kekayaan hanya berpusing di sekitar golongan kecil sahaja.

jadi,apakah fungsi perkasa untuk orang melayu?jawapannya untuk menjadikan bangsa melayu penuh dengan semangat kebencian agar rakyat terus berpecah belah supaya pihak pemerintah terus kekal memerintah.dan isu-isu agama akan digugat serta kedaulatan ini mengalih pandangan (diversion tactic) untuk melekakan orang melayu dari melihat dari kegagalan ekonomi sebenar akibat pengagihan kekayaan yang tidak adil di kalangan oligarki ini.

golongan liberal,sosialis dan anarkis,terutamanya yang melayu sering dianggap sebagai golongan melayu yang lupa diri,yang tidak berterima kasih serta sesat dan rosak akidah.ini kerana golongan ini cuba bergerak progresif dalam kejumudan pemikiran konservatif,kolot dan fasis ini.dan dalam mencari kebenaran,mereka sering dikritik dan dipaksa tutup mulut supaya establishment kuasa mereka terus dikekalkan.

dan dalam keadaan ini,kelas pekerja terutamanya melayu perlu sedar bahawa sudah masanya untuk mereka untuk tidak diperbodohkan.idea-idea progresif akan terus menongkah tembok-tembok ini sejajar dengan ruang dan waktu.dan dalam hal ini,kaum pekerja harus berani untuk menerima perubahan atau terus diperbodohkan oleh golongan seperti perkasa ini.cabaran kaum pekerja cukup besar dalam bangkit membina kekuatan kelas.

hari ini mereka bermain dari isu perkauman,tetapi kalau kita lihat mereka membuka topeng mereka dan kita lihat sebenarnya mereka juga bekerjasama dengan para kapitalis cina,india,arab,eropah dan lain-lain.hakikatnya melayu masih lagi miskin walaupun 52 tahun hidup di bawah pemerintahan umno.sudah tiba masanya bagi kaum pekerja melayu untuk dikejutkan mimpi angan-angan cerita perlembagaan dan hak ekslusif.melayu perlu disedarkan dari alam kebodohan,dan adalah tugas pekerja untuk bangkit menuntut hak agar golongan lintah darat melayu dari perkasa ini keluar dari kepompong perkauman.

Monday, April 5, 2010

ke jiran sebelah.

come as you are
bajet ayu je minah ni
teringat gua usha awek kat tekala dulu
bila petang menyurut
gua rasa sini tempat cobain belajar gitar la beb.
dah nak dekat rumah kurt ni.
gambar gua,tak payah la hahaha!

bila aku marah atau kecewa aku akan bawa pancing dan peralatan memancing aku ke sungai atau kolam udang.berbekalkan keretek dan kuaci,serta topi fisherman benda ni tak pernah lekang dalam hidup aku sepanjang aku hidup sebagai seorang shahril iman sulaiman.dan sempena annual leave yang panjang,aku dan ez menaiki kereta sejauh 16 jam dari kuala geri ke seattle.aku terpaksa tinggalkan citra dan runi sebab runi yang terlalu kecil untuk aku bawak jalan jauh.

perjalanan dari kuala geri ke surrey memakan masa 14 jam.dalam perjalanan tu kami berhenti seketika selepas drive hampir 7 jam(ez 3 jam setengah,gua 3 jam setengah),kami berehat di harapan(hope,nama bandar tu hope aku nak buat macam mana).tanpa cakap banyak dua-dua pun landing.motel agak murah - dan terus tidur keletihan.

perjalanan diteruskan pada waktu malam.insomia memberi kelebihan bagi aku untuk membawa kereta.sepanjang dalam kereta pelbagai topik disembangkan,dan satu yang paling lawak bila ez buat lawak bodoh,"apasal kalau kat malaysia,nak cross border negeri tak sampai sejam,tapi kat canada alberta nak ke british columbia je nak dekat 7 hours.apasal hah?".aku jawab mudah "sebab kau fail geografi".aku takde mood nak layan soalan bodoh tengah drive.

makanan ringan yang tidak elok untuk kesihatan seperti potato chips,nachos,berlambak kat kerusi belakang.dipenuhkan juga dengan air sampai empat botol.aku teringat aku dulu pernah berangan nak bawak kereta dari subang ke manchester sebab hishamuddin rais buat movie dari jemapoh ke manchestee satu masa dulu.aku tak dapat bayangkan,7 jam bawak kereta pun nak terbarai.

ez bawa beberapa bekalan penting,pasport,ubat-ubatan dan macam-macam,serta beberapa buku seperti buku penangkap di dalam rumput karya jd salinger,pengejar bintang oleh nami dan satu lagi novel diy dari kanada,bayi memberontak atau rebel baby.pukul 3 pagi kami tiba di pinggir bandar vancouver yang baru sahaja tamat sukan olimpik dan paralimpik.aku cuba cari mana maskot sumi,quatchi dan miga punya tugu,rupa-rupanya dorang dah dismantle dah.aku yakin di malaysia tugu wira maskot sukan komanwel masih lagi tegak di shah alam.aku rasa-rasanya lah.

sampai di vancouver ez terus roger kim,kawan baik kepada arwah sherina adik aku.kesian dia pagi-pagi kami kejut.kami berehat di situ dan makan-makan sebelum bergerak ke seattle.dari vancouver,aku drive straight ke selatan hingga ke surrey,bandar sempadan kanada-amerika.selepas upacara mengecop pasport,dan selama 14 jam tu diteruskan hingga seattle.dari blaine(bandar sempadan amerika) ke seattle memakan masa lagi 3 jam.

tiba di seattle jam 10 pagi,matahari sudah terpacak atas kepala.dan adalah sengal kalau pada 5 april,pergi ke seattle,dan sepanjang dalam kereta ada cd tidakpernahminda(nevermind) dan cd nirvana,adalah wajib pergi ke viretta park,rumah lama kurt cobain.setelah melawat dan ada dalam 500 orang(aku bukan utusan malaysia nak tipu nombor,tapi aku rasa la) berada di sekitar kawasan viretta park untuk menziarahi 'makam' kurt cobain.sebenarnya kurt cobain tak berkubur,cuma abu mayatnya ditaburkan di sungai wishkah dan beberapa tempat yang kurang aku jelas.perjalanan diteruskan ke aberdeen,tempat asal usul kurt cobain.

sementara ez ke tempat lain(bandar seattle),aku pulak ke menghulu ke sungai.mencari lubuk ikan salmon untuk dipancing.yang pastinya,gila bapak aku nak drive balik ke kuala geri ni macam mana beb?

tu fikir kemudian,yang penting pancing dulu.



nak jugak ke gambar gua nih!

p/s:sorry,gambar tak banyak ambik.gua lupa bawak bateri charger.paling cibai dah sampai viretta park dengan sungai wishkah bateri kong.ni ambik gambar pun sempat tak sempat je.

Thursday, March 25, 2010

gua tak boleh cakap ape lah.



kah kah kah!

tulisan sang otai - nama nami pengejar bintang.

gua kopipes je.

"akn tetapi ada juga yg menganggap dirinya sahaja yg genius. boleh dikata Tuhan pun ingin dilawannya."

"Bukan melawan Tuhan tapi orang yang sebok guna nama Tuhan.

Woit,tebang pokok,drive kereta,pupuskan haiwan terancam tu,rosakkan alam,ada ingat Tuhan ke?"


Seperti terpampang di dinding bilik persalinan di Anfield "This is Anfield"(by the way gua bukan fan Liverpool,gua cuma cakap tentang signboard tu je),aku ingin katakan di sini,ini bumi Tuhan.

Semalam rakan baik saya Aril berperang di Facebook yang disifatkan beliau "antara kejujuran menentang kepurabaikan".Kepurabaikan ini adalah portmanteau dari perkataan pura-pura dan baik.Saya tergelak,tersengih.Tapi dia dengan cara dia sendiri,aku dengan cara aku sendiri.

Aku perhatikan ramai dikalangan manusia hari ini suka MEMPERTAHANKAN DIRI DENGAN GUNA NAMA TUHAN.Perbuatan ni sama dengan budak-budak sekolah yang ponteng sekolah atau datang lewat pergi sekolah kalau sekolah petang pada hari Jumaat,pergi main video game atau shopping complex,lepas tu nak cakap dengan cikgu "kami pergi sembahyang Jumaat".Tetapi budak-budak yang ponteng sekolah atau lewat masuk kelas itu tindakannya tidaklah merugikan Bursa Saham Kuala Lumpur mahupun mengganggu pelan bajet Barack Obama,langsung tidak.Tetapi sindrom itu berlanjutan sehingga ke manusia yang memiliki kuasa.

Apabila ketua kampung Kedah,Zizan Dol Ajak hendak mencukur hutan di Ulu Sungai Muda sebab "kerajaan pusat tarak bagi peruntukan",saya mengutuk pak lebai ni.Ini kerana manusia inilah yang sering berceramah di khalayak ramai tentang Tuhan.

Hari ini,saya melihat manusia sudah ramai yang bersikap begitu.Selepas sembahyang Jumaat di depan masjid penuh sampah sarap bekas bungkus makanan dan plastik air bersepah di depan masjid.Saya rasa plastik-plastik di Malaysia bukan jenis "biodegradable" macam di UK.Dan bersepahnya benda ini menyebabkan longkang di masjid kadang-kala tersumbat.

Begitu juga apabila khatib membaca khutbah tentang "membazir itu saudara syaitan" - tetapi apabila tidak ada jemaah lampu masjid dibiarkan terbuka dan kipas menyala tanpa orang.Mengipas siapa saya pun tak tahu.Dan ini menyebabkan lebih banyak petroleum,lebih banyak tenaga perlu digunakan terhadap satu perkara yang tidak ada manfaat langsung.

Dan melihat dari jauh Masjid Ar-Rahman di sini,setiap hari Jumaat maka penuhlah kereta di Jalan Pantai Baharu ni.Kalaulah yang nak bersolat di Masjid Ar-Rahman itu manusia yang tinggal di Pulau Pinang,di Kuala Sanglang ataupun paling dekat pun Cheras,itu tidak menjadi masalah.Tetapi kebanyakan kereta ini saya tengok ada sticker Universiti Malaya.Apa salahnya berjalan kaki - lagipun saya pernah dengar ustaz di sekolah saya dulu cakap,kalau pergi solat Jumaat setapak kaki melangkah,10 pahala dikurniakan.Tak tau lah,rumah dia dekat dengan masjid pun dia naik motor jugak.Allergik panas kot.

Saya enggan berceritalah - anda semua tahu betapa bejatnya pencemaran alam sekitar ini.Saya tidak mahu anak cucu kita nanti nak menghirup oksigen macam menghirup gas Sarin yang bertoksik dan beracun.Saya tidak mahu nanti oleh kerana oksigen sudah kurang maka oksigen juga akan dijual seperti menjual petroleum.Nanti bila kerajaan mula meletakkan harga,seperti Zach de la Rocha penyanyi RATM kata "mass transit to the pump when price is set".

Seperti yang selalu dibebelkan oleh Aril,kenapa sungai di negara-negara sekular jauh lebih bersih dari sungai di negara-negara Islam.Kenapa sungai di Sweden bersih jernih tapi sungai Klang bangkai manusia pun ada?

Saya menyeru sempena Earth Hour Sabtu ini,jam 8:30 malam - semua orang menutup lampu tetapi bukan sebab mengikut trend,tapi sebab kesedaran akal.Kalau sayang Tuhan bagai dikata,sayangilah kurniaan Tuhan yang ada satu sahaja di Bima Sakti ni.Nak cari planet yang macam planet Bumi di sebelah galaksi lain,jauh sangat.Tak tercapai akal untuk pergi ke sana.(TTGB)

-kesimpulan disini sebelum gua nak tamatkan perang saudara dengan awek shah alam yang cun tu,sebenarnya orang suka baca teks dari apa yang dasarnya.kalau orang kata terjun lombong demi islam masuk syurga,semua orang buat benda tu.benda yang kami kritik,adalah kepurabaikan(ni perkataan apa ni john) manusia-manusiawi ni semua.semua orang bukan main kencang cakap pasal agama.bla bla bla.semua orang bila bercakap tak ingat yang dia tu manusia bukan malaikat.

gua rasa satu je lu orang kena fikir,minah berkaki besi ada berkata,"manusia boleh hidup tanpa agama tapi agama tak boleh hidup tanpa manusia".jadi,sebagai manusia tolonglah sedar yang anda itu manusia.nak bangkit kalau takde agama kes rogol berleluasa-cheh,kat iran yang kata strict agama tu ada je kes rogol.kat saudi arabia pun ada je kes rogol.kat norway,sweden hatta canada yang sekular ni kes rogol bukan kata kurang,takde langsung pun ada.tanya minah berkaki besi,balik pukul 2 pagi kat sini pun tak cuak jalan.kat negeri arab,tengah hari pun takut.

sebab lu orang tak pernah keluar dari kepompong lu.lu rasa tak selesa bila ada orang luar bercakap sesuatu diluar kepompong lu.lalu lu kutuk sebab ia berbeza dengan lu.macam gua,berapa buah negara dah gua dah pergi.gua tengok masyarakat,gua tengok pandangan orang yang lain dari gua.gua belajar apa yang orang lain ada.itu baru nama belajar.kalau takat duduk kat bilik darjah terperap cakap si malaon bercakap dalam kuliah tu bukan belajar,tu kena brainwash namanya.

akhir sekali,bak kata bangunberdiri,kalau manusia tu jangan jadi tuhan,atau lebih tuhan dari tuhan.sekian.

Wednesday, March 24, 2010

nak melawan tapi otak bonsai.


"kami menentang akademi fantasia kerana ianya penuh dengan kemak'siatan"(huruf hamzah tu kasi tekan sikit,lagi bunyi a'rab lagi islamiyah sikit)

"yang salah adalah manusia,bukan agama" - kata awek cun dari shah alam.

sepanjang malam aku kena insomia sampai ke office aku terbarai gelak dengar kata-kata gonjeng dari mat-mat falasafiyah al-arabun ni.hehe.bercerita nak membaiki orang tapi tak pernah jujur dengan diri sendiri.

beb,aku dah keluar dari malaysia ni hampir 5 tahun dah.tapi aku tetap benci akademi fantasia ke,idola amerika ke,jadi kamu fikir kamu boleh menari ke,faktor x ke,amerika ada bakat ke..semua aku benci.sebab benda ini membonsaikan fikrah manusia.

tapi,seperti anak anjing yang bernama tommy yang berada depan rumah aku,dia menyalak-nyalak cukup bising,tapi rumahnya tetap kena masuk perompak sebab dia tak cukup kuat nak lawan perompak.lainlah kalau dia tu rottweiler yang badan dia sama macam lembu,jangankan perompak,tukang bawak posto pun lari.

tahukah anda,yang kita tentang ni bukanlah aznil af atau simon cowell idola amerika ni.yang kita tentang bukanlah perempuan gaga atau britney tombak(spears).yang kita tentang adalah satu ajenda besar kaum pemodal yang dinamakan kapitalisme.ajenda besar ni lebih besar dari pemahatbatupercuma(freemason) dan illuminati.lebih besar dari pekida mahupun lebih besar dari geng macha datuk harun.kapitalisme ini akan menggunakan segala-galanya,dari atas ke bawah,dari kiri ke kanan kita untuk memaksimakan keuntungan.dari agama sampai pornografi,dari muzik ke ilmu pengetahuan semua dia akan guna.

tapi seperti tommy si anak anjing,mereka lebih suka menyalak-nyalak ke arah satu benda yang temeh.bagi aku kalau kau berseronok nonok dengan pelacur pun takkan mengganggu gugat ekonomi dunia.kalau kau jadi gay pun harga beras takkan tergugat.itu hak masing-masinglah.ini sikit-sikit nak jadi holier-than-thou.lebih baik dari kau.lebih 'alim u'lamak wal imanun mubin dari kau.eh,come on lah,jadilah jujur,kes tabung haji kena songlap dah settle ke belum?kes pak haji songlap duit orang buat umrah dah settle ke?kes pak imam kena tangkap khalwat-yang ni malas la gua nak cerita.letih gua.

kesimpulannya,orang yang membebel pasal agama ni kebanyakannya gua tengok adalah mat skema.mat pakai necktie atau minah "pakai baju t-shirt ada nama satu kelas banyak-banyak".mereka ni semua tak pernah masuk lock-up atau kena libas dengan polis sebab melawan.mereka ni kononnya nak memprotes tapi tak tau apa yang nak diprotes.konon nak mentarbiahkan orang tapi apa yang ditarbiahkan jadi tarbus.

gua secara jujurnya gua bukan orang alim.gua pun bukanlah ada iman yang kuat walaupun nama tengah aku adalah iman.sebab tu gua tak jadi hipokrit.hey,kalau lu nak benci af ke apa sebab agama,kenapa kau tak benci palestin sebab kerajaannya yang korup dan makan duit rakyat?dah la kena tindas dengan israel,kena tindas lagi dengan geng-geng fatah.kenapa kau tak benci wakil rakyat yang songlap duit rakyat?

kenapa jual kopi janda yang katanya penuh dengan tongkat ali tapi padahal serbuk apekebende.tanam tongkat ali secara komersil kononnya.gua fikir logik la-semua benda bercerita pasal keuntungan.kalau nak samakan akademi al-quran dengan akademi fantasia pun boleh.sebab hasilnya kerana keuntungan.bak kata nami,"tilawah al-quran pun orang mengaji sebab nak menang tempat pertama,dapat hadiah wang tunai beribu-ribu ringgit".

entahlah,orang kat sini tak pernah judge orang pasal agama pun.kau pakai serban atau kau pakai purdah bertutup litup pun tapi kalau kau buat pasal,kau tetap kena.kalau kau kaki mabuk atau kaki porno pun,kalau kau okay,kau tetap okay.

nak melawan,tapi fikrah bonsai.tu kata otai kita hishamuddin rais.

gua ingin tutup tulisan gua sebelum gua masuk kerja dengan quote dari novel member aku,nami.satu ayat yang paling bernas.

"look at those boring guys over there.people that you yawns when they talk.people that only talk boring things.they never go to lock-up.because they're boring people and they're do the boring things."

Monday, March 22, 2010

tulisan sang otai - hishamuddin rais #1



untuk menentang insomia yang makin ketara,tapi takde idea nak tulis,aku kopipes je tulisan orang.selamat baca!

MANUSIA MELAYU DENGAN KRISIS NILAI

Saya selalu mendengar ucapan-ucapan para politikus tentang betapa berbudi bahasanya manusia Melayu ini. Saya juga ada membaca dalam kitab dan buku-buku lama tentang nilai nilai indah manusia Melayu. Malah ada si polan dan si polan yang tanpa segan silu dan tanpa selidik yang dalam telah berani mengakui bahawa manusia Melayu - satu satunya manusia di dunia ini yang besopan santun dan berbudi bahasa.

Memang betul – ada kebenaran kenyataan ini. Manusia Melayu lima puluh tahun dahulu bersopan santun dan berbudi bahasa. Memang betul manusia Melayu tiga puluh tahun dahulu memiliki nilai kemanusiaan yang kukuh. Tetapi hari ini semuanya telah berubah dan bertukar. Sadikit demi sadikit nilai budi bahasa sopan santun manusia Melayu itu telah berubah.

Perubahan ini muncul kerana asas sistem ekonomi manusia Melayu itu berubah. Dari masyarakat feudal yang berasaskan ekonomi pertanian manusia Melayu telah memasuki ke alam ekonomi kapitalis. Perubahan ini tidak dapat tidak telah juga mengubah pembudayaan manusia Melayu itu sendiri.

Satu ketika dahulu kenduri nikah kahwin adalah kerja bergotong royong untuk sanak saudara dan jiran sekampong – kini semuanya dijalankan oleh kontrektor. Tenaga dan masa yang satu ketika dahulu melimpah ruah dan diberikan secara percuma kini – masa dan tenaga - telah di ukur dengan nilai wang ringgit. Justeru kita tidak akan hairan kadangkala upacara keagamaan juga memerlukan perbayaran. Iman dan Tok Kadi kini perlu dibayar untuk doa dan kehadiran mereka. Tiga puluh tahun dahulu mustahil pekara ini berlaku.

Peralihan dari sistem ekonomi semi feudal ke semi kapitalis ini telah didatangkan dengan mendadak. Peralihan ini bukan satu evolusi – sadikit demi sedikit. Ianya adalah sebahagian dari nilai budaya Dasar Ekonomi Baru yang diajukan oleh kerajaan United Malays National Organisation bermula dari tahun 1970. Dalam masa tiga puluh tahun manusia Melayu kampong berubah untuk menjadi manusia Melayu bandar. Dari suasana kampong yang aman permai manusia Melayu telah di lambakkan ke dalam kota dan pekan yang hiruk piruk dan penuh dengan persaiangan.

Peralihan dari ekonomi semi feudal ke semi kapitalis ini adalah perjalanan sejarah ekonomi kapitalis. Ini adalah hukum perjalanan ekonomi kapitalis yang beralih dari satu bentuk ke satu bentuk yang lain. Ini bukan menghairankan. Apa yang menjadi masaalah disini ialah proses peralihan ini datang mendadak kepada manusia Melayu. Dalam masa satu jenerasi – tiga puluh tahun - kaum tani Melayu telah berubah dari bercucuk tanam untuk menyara hidup kepada penjual tenaga untuk membeli makanan.

Ekonomi wang ringgit yang dipekenalkan oleh sistem kapitalis ini telah membawa nilai-nilai baru. Manusia Melayu kini berhadapan dengan gelombangan pasang surut ekonomi kapitalis dunia. Manusia Melayu tidak lagi tinggal bersendirian dalam tempurong suasana kampong yang aman permai.

Perubahan mendadak ini telah melahirkan kekacauan budaya. Ianya juga melahirkan kekacauan nilai. Ianya juga melahirkan kekacauan jati diri. Ketiga-tiga kekacauan ini sedang berlaku sekarang ini. Semua manifestasi dari kekacauan ini dapat kita lihat. Setiap hari jika kita memberi perhatian yang rapi maka apa yang kita baca dari akhbar atau ada yang kita dengar dari radio atau lihat dikaca tv – adalah manifestasi dari kekacauan ini. Apa yang dipanggil masaalah sosial itu sebenarnya adalah manifestasi kekacaun nilai manusia Melayu.

Ekonomi kapitalis ini telah menobatkan hak individu lebih tinggi nilainya dari hak orang ramai. Hak individu lebih dihormati dari hak kelompok. Ekonomi kapitalis ini telah membuat ukuran dan rujukan bahawa kesempurnaan hidup dan kejayaan hidup akan dinilai dengan jumlah harta benda yang dimiliki. Susuk tanpa pemilikan akan di cap sebagai susuk yang gagal.

Kerana ini kita lihat manusia Melayu ketika ini dalam keadaan bagitu kacau sekali. Jiwa dan hati nuraninya sedang dirobek-robek oleh keadaan sekeliling. Zaman hidup aman damai tanpa penggunaan wang ringgit yang banyak masih lagi dalam ingatan. Nilai kampong yang penuh dengan berbudi bahasa kini dalam peralihan. Nilai ini sedang bertembung dengan nilai ringgit dan dinar.

Hasil pertembungan ini, sadikit demi sadikit nilai budi murni manusia Melayu terhakis. Sadikit demi sedikit nilai kejujuran yang dimiliki oleh manusia kampong lupus. Kuasa ringgit dan dinar cukup ampoh. Kuasa ringgit dan dolar telah dapat menengelamkan nilai kemanusiaan yang dimiliki oleh manusia Melayu. Nilai ini mewajibkan manusia Melayu berlumba dan bersaing. Manusia Melayu diwajibkan untuk merebut peluang ekonomi duit ringgit kalau tidak mereka akan dilihat gagal.

Selama lebih dua puluh tahun ini , proses pembudayaan manusia Melayu cukup kacau bilau. Dasar siasah dan ekonomi yang diajukan oleh United Malays National Organistation ini adalah dasar kapitalisma – pasaran terbuka. Kekacauan nilai manusia Melayu ini bertambah parah apabila dalam hal pembudayaan United Malays National Organisation telah memperkukuhkan teras kefeudalan Melayu lama. Simbol dan upucara feudal diperkukuh dikalangan masyarakat Melayu.Ini bertujuan untuk memastikan manusia Melayu tidak akan melarikan diri dari jaringan perangkap politik United Malays National Organisation.

Dari satu segi manusia Melayu diajak masuk ke dalam budaya ekonomi kapitalis pasaran bebas. Dalam satu segi yang lain mereka diperlukan taat setia kepada United Malays National Organisation sebagai payung feudal untuk manusia Melayu berteduh. Kecelaruan ini melahirkan kesakitan yang amat sangat.

Justeru hari ini kita melihat adanya Melayu yang ingin menjadi Arab. Ini adalah jalan senang untuk tafsiran jati diri kemelayuan mereka. Mengikut takrifan mereka menjadi Arab/Melayu/Islam ini adalah benteng pertahanan jati diri dari serangan kapitalis global. Dalam masa yang sama kita melihat Melayu yang gaya hidupnya cukup kosmopolitan yang bebas dari ciri-ciri nilai Melayu tradisional.

Hakikatnya nilai majoriti manusia Melayu hari ini amat kacau. Kejujuran, budi bahasa and tulus ikhlas semakin berkurangan. Ampu bodek dan bermuka muka menjadi budaya harian. Kalau dahulu : Kata akan di kota sebagai pegangan budaya Melayu. Kini kata wajib disadur dengan ringgit dan dolar. Semua ini adalah nilai-nilai yang dilahirkan oleh budaya sistem ekonomi kapitalis.

Pada awal tahun 2010 ini krisis nilai manusia Melayu telah sampai ke satu kemuncak persimpangan. Manusia Melayu di Malaysia pada thun 2010 ini sedang di uji sama ada dalam roh kemelayuan mereka ada atau tidak lagi tersimpan nilai-nilai kejujuran. Apakah manusia Melayu boleh bercakap benar. Apakah manusia Melayu itu akan tahu apa yang hak dan apa yang batil.

Ujian yang saya maksudkan ini ialah ujian yang didatangkan oleh kes Anwar Ibrahim. Kes Anwar Ibrahim yang ke dua ini akan menguji manusia Melayu dengan nilai-nilai kemelayuan mereka hingga ke akar umbi. Saya takrifkan sebagai ujian kerana apabila kes ini dibuka di mahkamah nanti maka seluruh warga Malaysia dapat membaca dan menilai apa sebenaranya disebalik pembicaraan kes Anwar Ibrahim ini.

Manusia Melayu akan diuji sama ada mereka berani berkata benar apabila melihat fakta yang terpampang di hadapan mata mereka. Atau mereka memileh untuk menjadi manusia yang tidak jujur untuk terus menipu diri sendiri kerana kepentingan ekonomi.

Ujian yang akan sampai ini adalah ujian terahir untuk tamadun Melayu. Ujian ini adalah ujian nilai tentang harga budaya bangsa, jati diri bangsa dan masa hadapan tamadun negara bangsa. Di kemuncak persimpangan ini semua manusia Melayu - tua dan muda - wajib melihat dan menilai diri mereka sendiri

Diakhir ujian ini jiwa halus manusia Melayu akan bertanya sendiri apakah maksud kata-kata ini : Bercakap benar didalam sebuah negara yang penuh dengan kezaliman dan penindasan ialah satu jihad. Bercakap benar dalam sebuah negara kuku besi adalah langkah revolusi. (TT)

Sunday, March 21, 2010

bau seperti semangat anak muda!



seperti yang didakwa oleh nami,orang yang lahir pada zaman 1974-1984 adalah generasi x.aku tak tau mana satu yang betul sebab bila aku bukak wikipedia,aku rasa maklumat dia macam kurang tepat,sebab kalau 1984 dimasukkan dalam generasi y,beb,aku tak layan muzik pop macam britney spears atau nsync.jadi seperti didakwa oleh nami,aku juga merasa aku dalam golongan generasi x.(kau rasa macam mana,johan?)

dan sebagai salah seorang dari generasi x,maka wajib dimasukkan grunge dalam kehidupan.sebab grunge adalah benda yang paling mempengaruhi golongan generasi x.pada aku la.

grunge naik pada penghujung zaman 1980an,zaman ronald reagan baru nak retired.mengikut kata member aku,grunge naik pada zaman-zaman kuala geri buat sukan olimpik musim sejuk.atau seoul buat sukan olimpik tahun yang sama.grunge kalau nak ikut dari root asalnya,datang dari muzik punk peninggalan band-band seperti pistol seks,otak jahat(bad brain),remaja sonik(sonic youth) dan macam-macam lagi la.tapi yang mempelopori grunge ini adalah dari kumpulan seattle yang bernama lumpurmadu(mudhoney).asal2 takde istilah grunge pun,tapi bila mamat vokalis bernama tanda lengan(mark arm) ni menjerit dalam slang barat daya amerika,"pure punk,pure madness,pure grungy!".sejak itu,muzik itu dipanggil,"grunge".(grunge dalam loghat amerika barat daya dan kanada selatan dan barat,termasuk kuala geri adalah kasar).pun begitu,walaupun ada banyak band grunge,yang paling popular adalah jem mutiara,taman bunyi dan paling penting,nirvana.

adapun begitu,grunge bermula di seattle,tempat aku bekerja satu masa dulu.aku pernah pergi ke sungai wishkah,tempat abu mayat kurt cobain ditaburkan.sebagai lahiriah grunge walaupun mat rempit,maka adalah menjadi kewajipan untuk ke sungai wishkah.walaupun ada satu masa aku lagi layan teraskeras(hardcore) macam sistem yang ke bawah(system of a down) atau tali tersimpul(slipknot),namun grunge tidak pernah diabaikan.

semalam aku pergi ke kedai dvd mahu membeli dvd.sejak dua menjak ni aku dihidapi oleh penyakit insomia.aku juga menjadi ketagih dengan kafein dan nikortin.sejak dua menjak aku akan tertekan,jadi aku ke kedai dvd untuk menenangkan diri.malam hari imam patrick yang begitu gila,berpint-pint guinness stout diminum bersama,tekanan tu hilang sekejap je.jadi bila aku pergi ke kedai dvd,aku nampak dvd ni,



tiba-tiba imej sungai wishkah terbayang dalam minda aku.aku terbayang gambar mayat kurt dengan muka pecahnya yang pernah ditunjukkan oleh member aku kat milan,bernie finns.sumpah sampai sekarang aku ngeri bayang muka kurt yang pecah akibat shotgun.tu la masa kecik-kecik mak pesan jangan main api,dah besar main senjata api pulak.

aku pun belilah dvd nirvana hidup di membaca '92(live at reading '92) ni.26 tahun lepas matinya kurt cobain,aku dapat rasa ada orang cuba hidupkan balik grunge.aku tak tau kepada siapa tugas ini perlu digalaskan.jem mutiara macam dah makin slow.lumpurmadu pulak sekarang asyik nak main rock progressive je.anak dinosaur(dinosaur jr),band ni lagilah dah lama aku tak dengar.

macam yang nami cakap,"good things will revives.so does grunge" dan aku rasa benda ni betul.punk dulu dah nak pupus masa sid vicious mati.lepas tu ada post-punk macam divisyen bahagia(joy division) dan ubat(the cure).tapi lepas tu ada punk revival macam agama jahat(bad religion),nofx,hari hijau(aku sokong cakap nami,hari hijau yang sekarang,abad ke 21 pecahbawah or 21st century breakdown hari hijau dah jadi glam rock),operasi pokok beracun(operation ivy),dan jugak tutup musim bunga(offspring).tapi post-grunge macam pelawan foo,tiga pintu jatuh,jari kesebelas,permaisuri zaman batu,dan kerusi perak juga sangat aku layan walaupun tak segempak grunge.tapi kalau ada grunge revival tu nanti,macam manalah rupanya tu nanti.apakah sama macam hari hijau atau kelipan 182 nanti?

generasi x ramai yang dah tua.dah berumah tangga dan berkeluarga.aku tak tahu la macam mana rupa generasi y dan z di malaysia tapi kat sini mereka tidak lagi meletakkan gig dan demo band sebagai budaya hidup.sebagai ahli tetap bawah tanah,aku rasa sangat sedih.benda baik perlu dinaikkan semula.muzik ni kalau tak dinaikkan,terus mati berkecai macam muka kurt,maka aku percaya ramai generasi x macam aku ni akan hidup dalam kekecewaan sambil sakit kepala dengar lagu perempuan gaga.

Friday, March 19, 2010

kenangan 11 tahun dahulu berulang kembali..



bayan munis vs manchester bersatu
meriam vs basahlona
milan antarabangsa vs cska moskow
olimpik lyon vs girondes bordeaux(sebutan bor-doh)

nombor 20 sekarang fabio da silva,takkan nak harap dia kot?kah kah kah!20LEGEND!

Tuesday, March 16, 2010

yamsengggggg!




orang cina tunggu gong xi fa chai nak minum harimau,orang melayu tunggu hari raya nak minum tapai,orang irish pulak tunggu hari imam patrick untuk minum guinness.

masing-masing ada hari merayakan kehidupan(ayat hishamuddin rais).cheers!

Sunday, March 14, 2010

aku cuma mat rempit je kat sini.


tengah hari lepas melihat wan runi sekali lagi melahirkan bayi kembar(dah berturut-turut asyik dua gol je hahaha) dan berbatov,aku pun tengok shahruni yang sedang tidur.aku tengok dan tenung lama-lama dia yang sedang asyik tidur.aku termenung,apa perasaan bapak aku bila aku besar dia ni dulu?bila aku membesar macam ni,dia expect tak yang sebenarnya dia lahirkan 'monster' daripada seorang bayi?

aku baca pengejar bintang karya si nami yang suka minum teh tarik.dalam cerita tu,bila mamat luqman tu disalahkan mak dia sebab kena buang universiti,mamat tu pun cakap "salah luqman ke ada dalam dunia ni,mak?sape yang mintak untuk ada kat sini".selalu bila anak tak jadi apa yang mak bapak hendak,mesti mak bapak marah kat anak.tapi kewujudan anak tu pun hasil mak bapak yang berfuddle duddle lepas kahwin,betul tak?jadi dah lepas berseronok-seronok lepas tu tak nak tanggung pulak,macam tu?

aku tengok ez yang semakin lama semakin jadi punk anarcho bagi aku.dia taklah pakai baju pistol seks atau membuat rambut mohawk,tapi sibuk baca buku emma lelakiemas(goldman) dan mula sibuk menjadi minah protes kalau ada event-event yang macam best.aku merenung balik,apakah minah yang dilahirkan songsang ni mengikut kehendak bapak dan arwah mak aku dulu?dorang dapat bayangkan ke ez jadi macam ni,seorang anarkis yang menjadi agnostik,berdebat dengan abah pasal agama sampai abah pun terus senyap tak terkata apa,abah expect ke aku ni jadi mat rempit yang masuk kes polis dua tiga kali ni?cuma arwah elly je yang behave antara tiga ni.aku tak pasti kalau arwah shahrul hidup lama dia jadi apa.

aku baca blog nami pasal kambing biri-biri.aku terfikir,apakah satu hari nanti shahruni ni pun bakal jadi kambing biri-biri yang disembelih?atau dia jadi mat rebel atau mat rempit.atau mat pet atau mat jual mapiau.aku tak pasti.aku baca blog johan,sekali baca aku rasa macam baca blog professor madya mana.sumpah aku baca aku pun jadi tak faham.tapi aku cuba membaca dan dia sebenarnya menulis tentang semangat anak muda yang semakin tua.

fikir balik,setiap kali ada masalah,kaum paling terlemah akan dipersalahkan.kalau masalah hiv,pondan dan mak nyah disalahkan sebab sifat mereka.kalau mat rempit pulak selalu disalahkan bila ada kemalangan jalan raya.orang miskin selalu kena marah sebab buang sampah merata-rata.jadi dalam struktur sosial ni,walaupun paling besar,anak muda yang paling lemah.yang selalu kena buli dengan si tua.yang mana jadi pak turut bolehlah jadi ketua pemuda.aku tak tau apa nasib si shahruni ni nanti.mungkin nasib dia lebih baik dari aku,sebab dia berada di luar kawasan pekembar yang suka membodohkan orang.tapi stephen harper tak kurang jugak membodohkan orang.parti konservatif koboi ni dah berapa banyak masalah tak settle2 lagi.tapi sekurang-kurangnya stephen harper tak beli kapal selam tak boleh menyelam atau pergi slovakia bayar kelab kat sana.

masa aku anak muda dulu,aku cuma jadi mat rempit je.aku ada jugak pergi gig,layan lagu nirvana,lagu teraskeras(hardcore) macam barah keranda,puak buta atau grunge macam jarimentega.ada juga dengar lagu acab dan lagu-lagu punk.aku tak pernah baca buku emma lelakiemas,aku tak pernah baca buku leon trotsky,aku tak pernah baca buku lenin.aku pernah baca buku penangkap dalam rumput(catcher in the rye) jd salinger,dan pengejar bintang si nami.dua buku tu je mengisahkan anak muda yang mahu bebas.yang benci dengan kepoyoan orang tua,buat peraturan untuk kepentingan mereka.membocahkan fikiran anak muda.aku tak pernah rasa nak jadi anarcho atau sosialis sebab baca buku.aku cuma nak bebas.dan buku bertemakan kebebasan anak muda memang kegemaran aku.aku susah nak baca pasal falsafah-falsafah,tapi aku suka bila dengar cerita anak muda memberontak.bukan sebab dia baca leon trotsky,lenin,atau jean paul sartre.dia memberontak sebab dia ingin bebas.

bila aku merempit,angin bertiup ke muka aku makin laju makin aku rasa bebas.aku rasa diri aku melayang terbang.ke mana jajahan motor aku pergi,ke situ jiwa aku pergi.aku tak nak jiwa aku terjerut dengan tali leher atau terperap dalam kereta dua tiga jam nak pergi kerja.aku gembira bekerja di tujuh sebelas sebab dengan duit tu aku dapat menikmati kehidupan.

aku nak memberontak macam ez,nak tulis novel macam nami,atau tulisan yang best macam johan,tapi sayang aku takde kelebihan tu.aku cuma mat rempit je kat sini.

aku tak tau apa akan jadi kat anak aku nanti.macam bapak aku yang harapkan aku akan bersorak nama torres atau gerrard tapi akhirnya aku sebut nama rooney dan berbatov,macam tu jugak aku tengok anak aku.aku nak kalau boleh dia macam johan,yang cool je bila menulis blog,atau macam makcik dia yang pergi baling tong sampah kat muka orang bila protest,atau jadi macam nami yang jadi penulis.tapi akhirnya,aku biarkan dia je yang tentukan jalan hidup dia.tugas aku jadi penangkap dalam rumput je untuk dia.

Thursday, March 11, 2010

malaysia,negara pemurah.



gua baru baca berita kat kedai apek kopitiam haritu,sambil sembang-sembang dengan nami yang suka minum teh tarik pasal fam payung semua kelab kat slovakia untuk perlawanan persahabatan.

hari ni ez kaki besi pulak beritahu aku yang telekom malaysia taja manchester bersatu untuk gantikan aig kalau aku tak silap.ye ke tidak berita ni,tapi yang aku nampak dalam gambar ni,macam ya jer.

malaysia memang negara pemurah.belum pernah lagi kerajaan kanada atau primus canada(syarikat telekom kat kanada) sibuk nak menaja liga slovakia atau taja manchester bersatu.ya,aku memang sokong manchester bersatu,tapi bab ni aku tak sokong.woi,rakyat menderita cukai naik,harga barang naik,pergi hospital kena bayar,masuk universiti yuran tinggi,kau sibuk nak taja manchester bersatu apahal?

kepada ceo telekom,aku harap kau pergi usha dulu public phone kat usj yang selalu rosak tu.pergi repair dulu sebelum berangan nak taja manchester bersatu.

lepas ni confirm naik cukai.aku harap fan manchester bersatu kat malaysia,jangan sokong tindakan telekom malaysia ni walaupun dia taja manchester bersatu,sebab korang jugak yang sakit bila bil telefon atau internet naik nanti.

sokong manchester bersatu sebab bola,bukan sebab tajaan.

malam eropah pagi malaysia tengah hari kuala geri.



rooney:gua bukan maradona atau henry jaring pakai tangan,gua jaring pakai kepala.

pemain milan yang tak ingin dikenali:peergh,sungguh kacak abang rooney.

referee:balik ni aku mesti nak angkat autograph mamat ni,tandukannya mengagumkan!




rooney: let's go to bernebeu,where monkey on the loo...


abbiatti:mamma mia,adoro rooney,egli e grande ed elegante.Perdono,re Rooney.(mamma mia,gua sujud kat rooney,sungguh berkuasa dan bergaya,ampun tuanku Rooney.)


"apa?manchester bersatu 4,milan 0?ala apa aku buat kat sini ni?"

"bengap la benzema ni,apasal lu tak macam rooney?gua bagi lu bola macam tu pun tak boleh nak gol ke?rooney gua bagi celah kangkang pun boleh score."


daud bekam:jangan salah sangka,gua belum pindah ke team kedah lagi.hijau kuning ni simbol anti glazer beb.


bagus rooney,kau boleh jadi legend walaupun tak boleh jadi model brylcream.


gua?gua lepak rumah je.gua main divisyen lapan je sekarang ni.champions league?gua ada jugak pasang niat team gua boleh main kat liga slovakia,tapi team gua takde sultan bola nak payung.

Wednesday, March 10, 2010

pengejar bintang tulisan si nami.


dalam sejarah hidup aku,aku belum pernah baca novel melayu.kalau ada aku maka novel melayu hendaklah dijauhkan sekurang-kurangnya 500 meter dari aku sebelum aku termuntah hijau.aku bukanlah anti bahasa melayu walaupun aku fail bm masa aku form 1,dan walaupun dewan bahana dan petaka selalu tukar ejaan dalam bahasa melayu.tapi 99 peratus novel melayu yang aku jumpa,semuanya ceritanya lebih kurang sinopsisnya begini.

"rafidah adalah seorang graduan universiti tempatan.di sinilah rafidah mengenal cinta hatinya iaitu johan(gua pinjam nama lu).pun begitu,kecurangan johan menyebabkan rafidah putus asa dan serik untuk bercinta lagi.sehinggalah rafidah berjumpa dengan seorang lelaki yang dapat memikat hatinya iaitu aspa(gua pinjam lagi sorang).aspa pun mengajak rafidah ke alam perkahwinan dan mereka bahagia.tetapi rafidah masih merindukan johan,dan akhirnya wujud cinta tiga segi.aspa pun merana kerana rafidah masing menyebut nama johan sehingga tekanan dalam pekerjaan.dan wujud lagi seorang lagi lelaki yang rafidah jumpa semasa rakan sekolah dahulu yang bernama nami(gua pinjam nama mamat ni pulak).nami ini sudah lama menyimpan perasaan terhadap rafidah sejak sekolah lagi.dengan kebahagiaan rumah tangga dengan aspa semakin retak,dan dengan perasaannya dengan johan bertepuk sebelah tangan,siapakah yang rafidah pilih?tentulah aril tapi sayang,aril lempang minah tu laju-laju".


apabila nami bercita-cita untuk jadi novelis,gua ada rasa macam nak lempang mamat ni laju-laju.tapi gua tak boleh halang cita-cita dia seperti cita-cita liverpool nak juara epl sejak 18 tahun dulu tapi tak pernah berjaya - selalu je manchester bersatu yang menghalang.sama juga dengan nami,dari dulu mamat ni menulis tapi selalu nasib yang menghalang.

pada zaman bukit cerakah dulu,mamat ni pernah menulis novel tapi tulisan tangan.taklah proper macam "pengejar bintang" ni.dengan tulisan macam orang sakit jiwa(ye lah,dia memang sakit jiwa pun),aku sakit hati nak faham mamat ni punya tulisan.tapi memandangkan aku kawan,aku support je lah walaupun penat aku nak faham tulisan dia.novel mamat dengan tulisan tangan ni mengisahkan seorang loser yang dingorat oleh awek cun.ala,tipikal cerita kayusuci(hollywood).ala-ala cerita remaja lewat 90an.cerita sepuluh sebab kenapa saya benci awak,dialah semuanya(she's all that),pengalah(loser) dan sebagainya.tulisan mamat ni memang banyak gua kritik walaupun taklah seteruk cerita yang berada di pasaran.tapi mamat ni tentang tulisan,dia ambik positif kritikan aku,akhirnya dia berjaya menulis dengan okaylah walaupun belum tahap salinger lagi.

cerita mamat ni kali ni lebih banyak bercerita tentang masalah dalam keluarga.mamat ni kena halau rumah,lepas tu mamat ni membenci perkahwinan dan menganggap perkahwinan ni sesuatu budaya yang poyo,phony(beb,gua terasa beb),salah satu sebab mamat ni benci perkahwinan ialah kerana kewujudan diri dia sendiri,masalah dengan maknya yang dikatakan islamik dan berkata redha dengan kejadian anaknya tapi tak boleh terima hakikat anaknya kantoi universiti sampai halau-halau rumah,pandangan tentang orang malaysia kat oversea yang tak suka bergaul dengan orang lain selain orang malaysia,pasal ym letak muka orang lain(yang ni gua macam kenal je hahaha!),pasal adik angkat yang terpengaruh dengan budaya materialistik dan kepoyo-poyoan,mengangkat bundle sebagai budaya dan konsep menyayangi haiwan walaupun anjing.

bagi pendapat gua,buku ni kalau nak dibaca oleh dewan bahana dan petaka,confirm kena banned sebab ada banyak perkataan cibai,lancau dan pantat.mamat ni bagi version yang censored kat aku pulak,chis takde feeling pulak.mamat ni jugak banyak mengutuk hipokrasi orang yang sibuk bercerita tentang agama tapi tak boleh terima qada' dan qadar,kisah skizofrenianya yang aku rasa agak menakutkan,kisah masuk lokap dan kisah cintanya dengan seorang wanita kristian yang gagap.bagi gua cerita ni kalau jakim nampak mesti dia banned,sebab mamat ni bela anjing sebab kasih sayang walaupun dihimpit stigma masyarakat melayu.(beb,adik gua bela anjing kat spca - sebab dia kerja kat spca,rilek jer - bukan susah pun samak).bagi aku satu percubaan yang baik untuk menulis walaupun watak luqman amirullah ni tak sehebat holden caulfield.oh ya,aku terfikir kenapa mamat ni letak nama luqman amirullah,gua rasa ni parody main letak nama islamik lepas tu perangai langsung jauh menyimpang.macam nama hishamuddin rais la jugak.

yang pukimaknya,cerita mamat ni ada banyak persamaan dengan kisah orang yang sekelilingnya.aku punya cerita pun dia rembat.cerita member dia yang melawat bapuk pun dia rembat.aku gelak-gelak pun ada,bab sedih pun ada.

dalam cerita mamat ni,aku suka satu perenggan mamat ni bila dia masuk lokap sebab member dia meramas payudara awek kerja bar.

"look at those boring guys over there.people that you yawns when they talk.people that only talk boring things.they never go to lock-up.because they're boring people and they're do the boring things".

gua pernah masuk balai dua kali,adakah gua ni juga cool dan tidak memboringkan?

bagus,aku admit ada improvement dari tulisan lama kau.aku harap kau terus berusaha lagi.buktikan yang kau boleh buat benda ni.

Wednesday, March 3, 2010

runiiiiiiiiiiii....runi!runi!runi!



terima kasih kepada kawan-kawan yang mendoakan kesejahteraan selama ini.

Monday, March 1, 2010

kami juara!


minta maaf kawan-kawan,aku dah lama tak atasgaris.ada banyak hal.

semalam dua perlawanan akhir bertembung,satu manchester bersatu lawan dengan aston villa,dan lagi satu perlawanan antara kanada vs amerika syarikat.aku memilih kanada vs amerika syarikat sebab dah boleh agak manchester bersatu menang.dalam hoki ais,kanada adalah pasukan nombor satu dunia,sama taraf seperti brazil dalam bolasepak atau roger federer dalam tenis.great britain was not great at all,kepada johan king of scotland,kanada jugak menang curling.hahaha!

pertarungan kanada-amerika syarikat macamlah kalau madrid benar menentang barcelona,atau brazil vs argentina.hampir sama kuat dan musuh ketat.macam manchester bersatu menentang chelsea,(bukan liverpool,tu main divisyen mana tu..)

ez bercadang untuk tengok split tv - dia nak tengok jugak game manchester bersatu sebab dia sokong aston villa,ada martin o'neill legend celtic.takde maknalah martin o'neill tu hahaha!tapi perlawanan kanada-amerika syarikat lagi mendebarkan dari manchester bersatu vs aston villa.

dan pada mulanya johnathan toews menjaringkan gol pertama kanada.macam nak runtuh rumah.bukan di rumah ini tapi rumah sebelah,dan sebelah dan di depan rumah.semua mahu melihat kehancuran amerika seperti osama bin laden menyerang york baru(new york).perry corey menyumbat lagi gol menjadikan kanada 2-0 amerika syarikat.seperti juga bangunan kedua world trade center yang runtuh yang menggembirakan taliban di gua afghan,begitu juga dengan seluruh isi rumah di kuala geri.

pun begitu ryan kesler merisaukan kanada.bagai g.i joe the american hero dia cuba menyemai semangat amerikanisasi seperti yang nami katakan dalam blognya.dia ingin berkata bahawa amerika masih lagi tidak goyah dibawah pemimpin kulit hitam pertama.hati sudah cuak bila kanada mula goyah pertahanan,yelah kadang-kadang rio ferdinand pun goyang lutut jugak.zach parise yang tidak pernah pergi ke paris pula menyerikan suasana.chee bai punya zach parise.nasib baik tak faris ahmad hahaha!

perlawanan akhir membawa ke masa tambahan.suasana penuh mendebarkan.apa yang dinantikan adalah detik-detik keemasan.entah macam mana,sidney crosby yang takde kait mengait dengan bill cosby menjaringkan gol untuk kemenangan.woi keluar rumah semua orang menjerit woo!yang aku tau bawahbandar(downtown) kuala geri sunyi sepi pada perlawanan,jadi meriah.pesta warna warni umpama melihat kegagalan george w bush untuk menang pertandingan spelling bee.

lagu o canada dinyanyikan.utara kami yang kuat dan percuma dapat ditayangkan.sedar tak sedar si wan runi jaringkan gol kedua.tu dah biasa sangat.menang league cup je pun.tak kisah sangat.

yang paling gempak,kanada menang pingat emas paling banyak dalam sejarah olimpik musim sejuk.sebelum ni kesatuan soviet dengan 13.ini bermakna kanada lebih komunis dari soviet hahaha!

jumpa tahun 2014 di sochi,russia.kami mempertahankan kejuaraan kami,hoki ais,definitely.

Wednesday, February 17, 2010

dedikasi kepada minah kaki besi dan mamat pelompat parti.



merpati sejoli - jari mentega.

13 may 2004-16 august 2005,18 february 2010-current.

gua boleh labelkan lu orang pasangan paling susah nak berpisahlah.gua tak fahamlah macam mana lu orang boleh couple balik.sumpah sampai sekarang gua tertanya-tanya.kalau romeo dan juliet hidup balik mesti die cari korang punya,takdelah bodoh sampai minum racun.

bagi gua,sebagai pemegang title "abang ipar" lu kali ketiga kali(first ez second elly,this is third time),gua tepuk dahi je la tengok lu orang ni.dah,sekarang korang dah besar,kan?korang dah pandai kan,lain kali kalau nak gaduh-gaduh ke apa,settle pelan-pelan.

sekarang gua boleh harapkan bakal sepupu shahruni tak bermuka macam bakal abah dia.nanti macam monster kah kah kah!

gila la lu orang ni.memang gila.

tahniah buat korang dari aku dengan isteri.

satu je aku nak kasi remind kat lu orang.





ape CER di bukit CERakah,apakah CERAhKAH nasib anda berdua?KAH KAH KAH!

Tuesday, February 16, 2010

viva kanada!viva manchester bersatu!


sebentar tadi team lelaki kanada membelasah negara ole solskjaer,torre andre flo dan john arne riise,norway 8-0.bagi kami 8,9,10...18 itu perkara mudah.setakat norway,itali,slovakia..mereka semua balik dan menangis kena tapau.

tengah hari aku dapat tengok manchester bersatu mengalahkan ac milan a.k.a. kelab warga tua 3-2.daud bekam menyesal dan seperti cristiano ronaldo yang insaf bahawa manchester bersatulah kelab paling bagus di dunia.sayang wan runi tidak mempunyai rambut seperti daud bekam,kalau tak,dah jadi model bilkrim.

tapi apapun,musuh ketat kami iaitu negeri bersatu amerika membelasah rusia 13-0 dalam acara wanita.dalam wanita boleh la kau belasah,lelaki russia hoki power.

apapun,kalau aku datang rumah bangunberdiri yang didakwa nami depan piramid jalanmatahari(sunway pyramid),aku bercadang mahu tubuhkan kelab hoki ais.aku akan jadi striker terunggul di malaysia.bangunberdiri dia jadi maskot,okay apa nanti ada perempuan kata "ooh he's so cute..".

johan mamat cool dari scotland,kau rasa apa maskot yang sesuai?harimau?itik?singa?haha takpe la,johan jadi wakil curling je la..pair dengan khir toyo penyapu hahaha!

Monday, February 15, 2010

daud bekam kembali ke trafford lama.



oopps!salah gambar.wartawan kolam udang masih lagi belum terlatih,kami disini semua demam sukan olimpik hahaha!

diberitakan pada rabu esok,daud bekam atau nama yang dikenali sebagai david beckham akan pulang ke trafford lama.kata daud bekam,dia sangat merindui sambal tumis mak temah di sebelah trafford lama.dia juga mahu salam dengan tok wan junjungan alex ferguson untuk mendapat restu sambil mendapat ang pau sempena tahun baru cina.

tetapi sayangnya,daud bekam tidak lagi memakai jersi nombor 7 seperti yang dibanggakan satu ketika dahulu di trafford lama,tetapi memakai jersi nombor 32.oh,dia juga mewakili kelab persatuan rumah orang tua milan.dah tua rupanya daud bekam ni.

sementara itu si karim akan kembali semula ke lyon,apabila madrid benar bertemu dengan lyon.si poyo cristiano ronaldo dan si mat iklan tv bravia kaka juga dijangka muncul di lyon.

semasa berita ini ditulis,kanada mendahului switzerland 5-0 dalam hoki ais dalam masa 20 minit.belasah jangan tak belasah.tunjukkan dunia siapa kita!tak dapat masuk world cup bola,hoki ais pun jadi.dalam hoki ais,team brazil adalah seperti team malaysia jugak.hahaha siapa nak kena belasah!

tunjukkan utara sebenar kita yang kuat dan percuma oh yeah!

Saturday, February 13, 2010

kanada 18 - 0 slovakia.



ala,tu baru team perempuan.team lelaki belum tunjuk lagi.wan gretski(wayne gretsky) sang otai ala-ala george bagus semalam tersenyum je.meghan agosta dengan ceri peniup paip(piper) membuat tiputopi(hattrick) untuk membelasah slovakia.

tunjukkan utara sebenar kita yang kuat dan percuma tu,yeh yeh!malam ni,yeah,lawan switzerland.

sementara tu,gua sumpah gua tak nak tengok luge punya acara.gua takut kena langgar,accident,mati.siapa nak bagi makan kat shahruni nanti?

orang scotland pergi main jauh-jauh tengok curling,ok?hahaha!

sementara tu dikhabarkan acara menurun ski ditangguhkan sebab salji lebat.kawan ez masih tidak meluncur lagi.

kanada sudah satu pingat perak.amerika bersatu awal-awal dah menang satu pingat emas,satu perak dan dua gangsa.korea selatan ditempat kedua dengan satu emas,satu perak.

takpe,hari masih muda.tapi yang pasti berita tergempar,kami belasah slovakia 18-0.lepas ni kalau aku balik piramid jalan matahari(sunway pyramid),budak-budak hoki ais kat situ aku tarok je dorang milo,biar dorang jadi milo ais.aku balik malaysia nanti aku jadi wan gretski dan anak aku jadi wan runi.tapi itu cuma anganan sahaja,hahaha!

Thursday, February 11, 2010

utara sebenar kami yang kuat dan percuma.



"our true north strong and free" itulah motto negara kami.

esok,seluruh dunia akan tertumpu ke negara kami,kerana negara kami akan menganjurkan sukan olimpik.adik aku akan bergegas ke british columbia stadium esok,untuk menyaksikan upacara gilang gemilang.semasa sukan komanwel 1998 dahulu dia menjadi salah seorang sukarelawan tapi hari ini dia hanya jadi sawan sahaja.

aku mahu kanada menang pingat emas hoki ais,yang lain tu aku tak ambik peduli.selain bola sepak,hoki ais adalah kegemaran aku.selama ini kuala geri berapi(calgary flames) jadi sanjungan aku seperti manchester bersatu.

kawan ez masuk slalom wanita.aku sebenarnya nak tengok ice-skating sebab masa dorang buat spinning boleh tengok skirt dorang terangkat-angkat.macam best jer hahaa!aku dulu fan sasha cohen dengan sarah hughes.hahaha!michelle kwan pun aku layan.

harapan kanada kepada hoki ais disandarkan.russia,amerika bersatu,finland,sweden,lantaklah!kami yakin kami juara.oh yeah!

kepada johan mamat cool dari scotland,orang scotland ni harapkan curling game penyapu je hahaha!

selamat olimpik,semua!

p/s:diharapkan penduduk vancouver tidak menghadapi gangguan bekalan air seperti kuala lumpur tahun 1998 dahulu.

Tuesday, February 9, 2010

teh tarik gelas besar



aku telah menerima pujian dari kawan aku tentang tulisan "ejaan baru untuk perkataan baru".ni ez yang beritahu aku,tulisan aku tu sangat bagus.tapi sebenarnya aku dapat influence yang cukup besar dari segelas teh tarik gelas besar ni.tapi aku tak faham kenapa tiba-tiba mamat ni tutup blog dia?

kadang-kadang aku faham,mamat ni tak pernah dapat apa yang dia nak buat.dia tak pernah pulak dapat apa yang dia suka.contoh dia nak jersi barcelona ori,tapi sayang dia selalu dapat yang cekai.aku faham.

aku mengaku la,dalam banyak-banyak tulisan,tulisan kau paling aku suka.bukan sebab kau kawan aku dan kau selalu lepak dengan aku satu masa dulu.tapi memang kau boleh menulis.daripada cara kau tulis aku dapat belajar sikit-sikit macam mana nak kelentong mc dengan bos aku,sebab selama ini budaya kelentong mc di kanada jarang dipraktikkan.

apa jugak masalah,beritahu lah kawan-kawan.kau dari dulu suka berahsia.ada masalah cakap je.kalau kawan boleh tolong,boleh tolong sama-sama.jangan simpan-simpan je.

akhir sekali,kau janganlah buat kawan-kawan kau susah hati dengan kau.dorang ambik tau pasal kau sebab dorang nak jadi kawan kau.kau selalu bila ada problem,kau elak-elak,tak nak member tau.kalau member tak tau macam mana member nak tolong?last-last menyusahkan member bila kau tersangkut.

aku kawan kau aku boleh tolong apa yang terdaya je.tapi ada orang yang menolong kau lebih dari daya dia sendiri.kau sanggup ke setiap hari dia makan sayur je sebab kau?kau sanggup ke tengok setiap hari dia buat part time jaga spca dengan kerja printing t-shirt dia kumpul duit sebab kau?kalau aku jadi dia,aku takkan buat macam dia,tapi dah dia nak tolong kau,aku tak boleh nak cakap apa dah.

tapi jangan buat dia sedih beb.kalau dia susah hati,aku risau jadi apa-apa kat dia.

kalau kau baca tulisan ni,kau respond la aku.kau kawan aku.e-mail ke,ym ke apa.cakap je dengan aku.

kampung baharu(eh,betul kan ejaan camni?)


aku ada kawan duduk kat kampung baru(atau baharu ikut ejaan dewan bahana dan petaka - thanks to johan brader cool dari scotland kerana quote benda ni).dulu masa sebelum kerja kat tujuh sebelas dulu,aku pernah kerja pasar malam jual air soya.jual kat dato harun sumpah tak nak bawak arwah elly lagi sebab kena ngorat tapi arwah tak nak bukak mulut sebab dia gagap.tapi walaupun tak pernah kerja pasar malam kat kampung baharu tapi aku pernah pergi pasar malam kampung baharu.macam-macam makanan yang menarik kat situ.

terus terang,dalam banyak-banyak tempat kat kuala lumpur,aku paling suka kampung baharu.nasi lemak antarabangsa tak boleh dikecualikan.begitu juga dengan nasi lemak kantin tepi padang jalan raja muda musa dan pasar malam kampung baharu.aku juga pernah mengusha seorang awek yang kerja kedai kamdar yang tinggal di kampung baharu,sepupu kepada kawan aku,tapi sayang aku gagal memikatnya.

kampung baru adalah tempat yang bersejarah,banyak cerita yang aku dengar,dari cerita parang terbang 13 mei sampailah reformasi,semuanya bermula di sini.belum pernah ada satu tempat di kuala lumpur,punya sejarah yang kaya macam kampung baru.kalau bukit bintang adalah manchester bersatu,kampung baru adalah kolamlimpa kerana sejarahnya.chelsea kat jinjang kah kah kah!meriam(arsenal)?segambut kot..hahaha!

apapun aku dengar kampung baharu yang tak berapa baharu(eh,poyo kan aku guna ejaan ni) ni,bernilai RM20 billion(C$6.26 billion).C$6.26 billion di sini boleh bina satu disneyland.kalau kat malaysia boleh bina apa entah,tiga kali putrajaya pun boleh agaknya mengikut nilai matawang.tapi cuba korang bayangkan kuala lumpur takde kampung baru?atau takde stadium merdeka?atau jalan petaling?atau pasar tengah(central market)?

tapi yang aku tau,kerajaan cuba nak ketengahkan ikon baru yang tak berapa baru-pusat bandaraya kuala lumpur(klcc).atau menara kuala lumpur yang bentuknya macam batang aku mencanak ke udara(citra bibik:wow i like it!),atau ikon-ikon baru macam lembah tengah(mid valley),petak masa(times square) atau apa lagi eh(nampak sangat aku dah tinggalkan lama kuala lumpur ni).dan stadium merdeka,stadium negara,penjara pudu mahupun kampung baru ni ditinggalkan dan tunggu masa je cukong nak tarah tanpa disedari oleh rakyat jelata.sedar-sedar kampung pandan daun pandan pun takde jual.sedar-sedar kampung chubadak,jangankan badak,kuih badak pun takde jual.

jadi aku ada saranan,apa kata kampung baru ni ditukarkan nama jadi kampung lama.sebab kalau lama,nilainya jadi klasik,jadi antik,lagi naik harganya.cukong nak tarah pun fikir lapan ratus kali.kalau kampung baru ni nama-alahai,namapun baru,relax la dol-berlambak lagi kampung lama relax je roboh.

tapi aku fikir satu je kalau cukong ini berjaya mendapatkan tanah di kampung baru ni.apa nasib nasi lemak antarabangsa?apa nasib pasar malam kampung baru?dan pastinya aku melepas kahwin dengan anak jutawan yang dulunya bekerja di kamdar jalan tar..kah kah kah!(p/s:hamid bapak kau kaya ek?belanja aku roti naan!hahaha!)

Sunday, February 7, 2010

cerita-cerita hangat dan sensasi hanya di melodi!


(saya dengan ini ingin mengumumkan,bahawa herba jamaica akan diluluskan untuk dijual di seluruh malaysia..)

lama sudah aku tinggalkan alam siber.sibuk dengan anak bini dan anak kucing yang ez tinggalkan sebab sibuk nak pergi memantau dan membuat survey tentang orang asli dan sukan olimpik di kaki gunung british columbia.

oh ya,lupa nak beritahu.manchester bersatu tewas di tangan mulutpelabuhan(portsmouth) 2-3 di trafford lama sabtu tengah hari hari tu.cuma bezanya,team mulut pelabuhan tak kenal antara daud jamal(david james) edwin bin der sar(edwin van der sar).nani pun semakin mantap,tok wan junjungan kita alex ferguson merasakan nani ini tidaklah hampeh seperti disangka,dengan persembahan cemerlang gemilang terbilang darinya,dia bakal menggantikan cristiano ronaldo sebagai pemain termahal di dunia apabila madrid benar mahu membelinya lagi 5 tahun lagi.

dan pada ini ada desas desus siapa yang bakal menggantikan tok wan junjungan kita alex ferguson?jika john tari dipecat dari jadi kapten england kerana ingin menjadi harimau kayu,alex ferguson tidak pernah bernafsu dengan perempuan sebaliknya dengan trofi.namun usianya menjangkau 60an menyebabkan dia terpaksa mengenangkan kubur dari trofi.namun,manchester bersatu hendaklah diserahkan kepada seorang yang mampu menjaga nama baik kelab ini.bukan macam tommy docherty yang ada skandal dengan secretary owner manchester bersatu pada masa itu.aku memikirkan satu nama yang terbaik iaitu jose mourinho.jose mourinho walaupun pernah diboo dan pernah membuat larian 100 meter di trafford lama ketika di pelabuhano(porto),dan pernah beberapa kali menewaskan manchester bersatu ketika dengan chelsea,nampak beriya-iya untuk masuk ke trafford lama menggantikan tok wan junjungan kita.masalahnya,apakah gelaran yang paling baik untuk jose mourinho?pak teh mungkin sesuai.atau pak tam sebab dia suka pakai baju hitam.

apapun,cerita bola sudah tamat.tiba cerita yang panas dan sensasi.aku bila membaca cerita pasal orang nak romen,aku belum pernah dengar orang cerita,"can i fuck you today" punya cerita.bahkan kalau ingin mengfuck seorang pelacur pun,tidaklah sepolite itu.sungguh berbudi bahasa dan bersopan santun cara untuk meminta senggama.bahkan kalau aku dengan bini aku pun,aku rasa batang aku sendiri pun boleh kendur bila bini aku cakap macam tu.tak ghairah langsung.eh mamat tu tak pernah tengok porno ke?

apapun,cerita orang gay dah jadi sensasi di malaysia.aku tak nak cakap apa walaupun sebenarnya aku rasa benda ni cuma "diversion tactic" atau taktik mengubah berita.aku rasa kalaulah seluruh 27 juta rakyat malaysia,lebih pedulikan kes bontot seorang budak,dari kes masalah ekonomi dunia,"something wrong beb",something wrong.

cerita pelajar merungut duit pinjaman tak sampai,cerita pelajar makan megi,cerita budak makan sampah,cerita orang tidur tepi jalan,takkan takde langsung.oh harian metro selalu tulis cerita pasal "budak punk makan sampah" dulu,ada lagi tak sekarang?

aku pernah ke kota besar seperti stuttgart,paris,milan dan seattle,memang ada budak punk tapi tak pernah pun tengok dorang makan sampah.ni apa kes sampai orang makan sampah ni?bukankah malaysia menanam padi(sampai ada projek tanam padi atas bumbung satu ketika dulu?)

apapun,kisah bontot jugak diutamakan.aku tak tau lah-ada 27 juta bontot di malaysia perlu diambil tahu untuk dikeluar tahi.tanpa tahi tanpa makanan.tanpa makanan maka matilah manusia.jadi,aku lebih kisahkan 27 juta bontot di malaysia berbanding bontot seorang yang buat lawak porno.can i fuck you today?chit,aku boleh make-up story yang lebih baik lah.

tapi akan ada yang sound,kau buat apa nak sibuk bontot 27 juta di malaysia,kisahkanlah 35 juta bontot di kanada.jawapan aku-bontot kami sentiasa terurus dan tidak ada siapa kisah bontot antara kami di sini.bontot kami,kami sendiri yang jaga.tapi di malaysia,lebih kisahkan bontot seorang budak daripada bontot sendiri.apa punya cerita pasal bontot ni.

dan aku ada bontot baru yang perlu dijaga.bontot anak aku.malam nanti aku kena salin napkin.hahaha,tapi takpelah jangan tiba-tiba anak aku cakap dengan aku,"can i fuck you today?",

aku campak dia keluar tingkap.hahahaha!

Thursday, February 4, 2010

ejaan baru untuk perkataan 'baru'.



maafkanlah aku sebab aku mengaku aku pernah dapat 'f' masa bahasa melayu aku,tapi aku mengaku sebenarnya memang aku tak faham bahasa melayu.dalam banyak-banyak bahasa aku belajar,bahasa inggeris,jerman,itali dan esperanto(aku bukan macam ez,boleh kuasai 9 bahasa dalam satu masa,tapi 5 bahasa sudah cukup boleh dibanggakan.macam real madrid menang 9 liga juara,liverpool menang 5 pun dah kecoh macam paling bagus,kan?).tapi aku memang tak faham kenapa bahasa melayu sukatan kebangsaan,sukatan yang dikatakan "bahasa rasmi" ni,tak pernah nak mengikut arus bahasa orang kebanyakan?

walaupun aku dah hampir 5 tahun merantau kat kuala geri ni,dan aku difahamkan,ejaan bahasa inggeris yang digunapakai sekarang adalah dari "english spelling reform" tahun 1634 oleh charles bibik(butler).dan ejaan amerika pula digunakan pada tahun 1870 kerana mahu menentang penjajahan inggeris(mereka buat ejaan sendiri walaupun masih menggunakan bahasa inggeris).di kanada,kami bercampur,kalau nak guna 1634 pun boleh,nak guna 1870 pun boleh.

tapi aku sebenarnya tak faham dengan bahasa melayu,berapa tahun dah reformasi(perkataan ni agak sensitif,tapi aku tak maksudkan dengan politik,aku maksudkan untuk perubahan bahasa) ejaan ini dilakukan.aku masih ingat abah aku bersabda yang "daftar ejaan baru bahasa melayu" ni mula digunakan pada sekitar awal 80an.zaman mahathir mula memegang jawatan perdana menteri.ejaan seperti "chawan" ditukar kepada "cawan".ejaan seperti "chantek" kepada "cantik".abah aku pun kadang-kadang mengalami kesukaran dalam menulis masa dia duduk di malaysia.

jadi apabila dewan bah(ass)a dan pus(sy)taka ni mengubah ejaan 'baru' kepada 'baharu',seperti yang aku perasan pagi ni(aku tak tau la aku ni perasan benda ni lewat atau benda ni dah lama macam ni),satu perkara yang aku terfikir,"dorang ni nak bagi fail budak-budak bahasa melayu macam aku kena ke,chee bai?".ada banyak cara nak eja baru sekarang ni,baru,baharu,bahru,bharu,kau ingat pelajar tak haru biru ke nak ingat ejaan ni semua?

rasa-rasa aku,aku masih ingat apa yang nami cerita kat aku masa mula-mula anwar ibrahim jadi timbalan perdana menteri dulu.bahasa malaysia ditukar bahasa melayu.lepas tu bila ujian lisan wajib gunakan bahasa baku.lepas tu dah kena pecat dah tak wajib dah guna bahasa baku,tukar balik bahasa malaysia.ni apa lancau ni main tukar-tukar setiap kali tukar pemimpin?

bila aku dapat 'f' masa aku mula-mula aku masuk belajar kat malaysia dulu,semua orang gelakkan aku.aku cakap balik,"korang bodoh ke aku yang bodoh?cuba kau cakap bahasa yang kau tulis dalam paper exam tu dalam kehidupan seharian,korang guna tak?".kawan-kawan aku pun dengan bebal bercakap,"tu periksa,ni cakap hari-hari,mana sama?" sambil menggelakkan aku lagi.aku tanya,"apa beza bahasa melayu dengan bahasa malaysia?".bebal-bebal tadi pun senyap."korang tau,korang ni sebenarnya diajar untuk ikut cakap orang.kau guna bahasa yang kau sendiri tak ucapkan,buat apa?".

masa aku di itali,bahasa seharian kami adalah bahasa peperiksaan kami.aku takde masalah menulis karangan dalam bahasa itali.kecuali di sicily atau di sardinia yang dorang duduk kat pulau mana kat mediterranean,kitorang guna bahasa yang standard.di sicily atau sardinia tu mungkin macam loghat kelantan atau loghat kedah,tapi dalam peperiksaan bahasa dorang tau beza antara loghat dan bahasa.di malaysia,bila bercakap dalam nada biasa,kita kata "ni bahasa melayu standard",tapi kita bercakap "bahasa standard" dalam periksa,kita fail.apa lancau?

bila aku membuat satu dasar bahasa sendiri "kearilan" atau kata nami "arilisasi",sebenarnya aku menghanjing bahasa yang bodoh lagi membodohkan ni.bahasa seperti breakfast aku tukar jadi "pecahcepat".tengah hari "middle day",sebab dbp pada zaman-zaman "cinta it" oleh siti nurhaliza dulu,banyak terma-terma baru macam "download","upload" dan sebagainya.jadi bila dbp buat perkataan "muat turun",apa yang muat dan apa yang turun?ni namanya "main pakai muat" je.jadi oleh kerana dbp main pakai muat,aku pun main pakai muat jugak lah menghanjing bahasa.aku tak menghanjing bahasa inggeris bila aku kata "bawah pecah" tu breakdown.

aku rasa pegawai dbp kena selalu turun ke kedai runcit,atau turun ke kedai makan,atau lepak dengan mat rempit sebelum buat satu dasar bahasa yang baru.sebab dasar yang digunakan untuk pak menteri,untuk pegawai-pegawai atase dan untuk dua-tiga pegawai rendah kerajaan yang kerek lagi bodoh je untuk digunakan.kalau kau nak pergi order nasi goreng takkan nak cakap kat mapley "tolong berikan saya,sepinggan nasi goreng dan segelas teh ais"?lancau la!pegawai dbp pun tak buat macam tu.

jadi aku tengok orang malaysia senyap je bila bahasa mereka diubah-ubah ikut suka,sama ada orang malaysia ni selesa jadi pak turut,atau terlalu bodoh nak berfikir.

p/s:dalam buku sembilanbelaslapanpuluhempat(nineteen eighty four),george orwell ada mengatakan,"bahasa adalah satu cara bagaimana abang besar(big brother) mengawal pemikiran masyarakat".sebab dengan bahasalah kau mencetus idea,dengan bahasalah kau berfikir.tanpa bahasa kau tak mungkin dapat berfikir.

tahukah korang bahawa dalam bahasa burma tidak ada perkataan untuk perkataan "menentang"?atau "revolusi"?

Wednesday, February 3, 2010

perempuan kalis peluru.


cuba kita lihat - siapakah kaum yang paling banyak dibuli - kaum wanita.wanita kena pakai tudung.wanita kena buat itu.wanita kena hormat suami.
-kata nami dalam tulisan dia.

wanita adalah hati dan nurani kepada satu bangsa manusia,kerana mereka yang melahirkan kita semua.Jika wanita maju - seluruh bangsa manusia akan maju.
-kata nami lagi.

aku rasa kalaulah aku jadi perdana menteri aku nak lantiklah nami sebagai menteri kebajikan wanita walaupun memang nanti orang kata aku ni memperkecilkan wanita sebab tak lantik wanita untuk jawatan kebajikan wanita.tapi bini aku baca ni,di hospital,dia kata "two thumbs up" sebab dia kata "nami pungkas segala isi hati wanita".

dalam banyak-banyak wanita,selain ez,elly dan mak aku yang aku anggap paling kuat,aku meletakkan daw aung san suu kyi di tangga teratas.aku merasakan minah ni sangat kuat azamnya untuk membebaskan burma dari cengkaman junta.junta burma ni lagi kong kali kong dan pakar temberang dari mana-mana kerajaan yang pernah aku tau.(jadi malaysia harus berbangga kerana tidak jadi paling terburuk di asia tenggara,kan malaysia suka bandingkan dengan negara zimbabwe la,angola la,mozambique la,kira ok la dengan burma kita lagi best).

aku saksikan isteri aku melahirkan anak aku.bagi aku itu adalah satu peristiwa yang sangat menakjubkan.aku lihat selama sembilan bulan walaupun tak cukup genap sembilan bulan sebab beranak awal dua minggu dari dijangkakan,tapi aku dapat saksikan kekuatan sebenar wanita.aku berani bersumpah yang aku sendiri berderau tengok darah yang begitu banyak tapi bini aku tetap kuat menahan.

bila nami menulis pasal wanita,pasal kena main dengan harimau kayu dan john tari,buatkan aku ingin menulis pasal wanita.bagi akulah,kita lelaki ni selalu "ambil tak endah",taking for granted dengan apa yang kita ada.kadang-kadang bila nami menulis pasal bimbo,ikan,femme fatale,aku pun rasa mesti ada minah yang terasa punya dengan ayat nami.aku mula-mula pun rasa macam nak cakap,"woit nami lek la,kang orang terasa kang,susah kau kang".tapi dia tulis benda tu memang betul,dengan harapan semua perempuan boleh jadi kuat macam aung san suu kyi,atau macam ez dan elly.

dulu masa adik aku punya blog yang ditinggalkan dulu,dia kena serang dengan pak serban dengan pak holier-than-thou.tapi dia defend sorang-sorang.dia defend dan dia serang balik.memang kalaulah si holden caulfield si penangkap rumput(catcher of the rye) tu kata "orang bodoh akan marah jika dipanggil bodoh",(oh,iklan sebentar,aku boleh katakan buku tu cool gila,gua pinjam dengan ez buku tu habiskan baca ari tu hahaha!),tapi kalau dibiarkan "orang bodoh" ni terus bersabda,maka makin ramailah orang akan terus diperbodohkan.itu hujah ez.sebab tu dia terus bertahan dan terus menyerang walaupun sebenarnya dia tak suka buat demikian.

jadi,kalau dipinjam kata holden caulfield tu memanglah kalau aku,biarkan je la dah dia nak bodoh bertimpa-timpa,buat apa aku nak kisah.tapi kebimbangan orang lain diperbodohkan itulah yang menjadi concern bagi adik aku.sebab tu kadang-kadang adik aku cakap "dia dah letih nak cakap dengan pak haji kopiah cakap kuat-kuat dalam ceramah" sebab nak bagitau,bukak sikit serban tu bagi oksigen masuk.dia kata,letih.

bagi aku ez adalah perempuan kalis peluru.macam aku pernah tulis dulu,kenapa adik aku jadi macam ni.semuanya kerana "background history" yang dia mahu protect elly dari dibuli budak-budak sekolah masa kat milan dulu.sebab tu dia tak suka dikalahkan.walau macam manapun,kalah itu bukan pilihan(lost is not an option).mungkin dia tak pernah kena masuk lokap atau penjara macam aung san suu kyi tapi aku nampak adik aku macam tu.cuba cakap kat aku,budak perempuan mana yang pernah maki cikgu disiplin yang badan gemuk gedempol macam king kong?budak perempuan mana yang pernah sound cikgu sejarah sebab salah fakta sampai menangis cikgu dibuatnya?itu bukan kurang ajar bagi aku,dia nak betulkan keadaan tapi orang besar ni "suka buli" dengan tunjuk lagak kuasa sebagai cikgu disiplin,cikgu dalam kelas-takde sape boleh lawan,eh,tu silap besar la nak tunjuk taiko,kan?

bagi aku bukanlah aku nak semua perempuan kat malaysia jadi gedebe dan belajar capoera dengan muay thai.macam tu lelaki kat malaysia tak boleh cari makan la.susah la ini macam.macam tu nyzm pun akan terus membujang sampai ke tua.tapi tak mengapa sebab ini jugak satu cabaran untuk lelaki jugak.lelaki kena anggap yang dorang pun kena perkuatkan diri,tapi jangan membuli dan melemahkan kaum wanita.

bila difikir balik,sebenarnya anwar ibrahim lagi lembik banding dengan wan azizah.aku pohon maaf kepada nurul izzah anwar sebab cakap macam tu pasal abah dia,tapi ini hakikat.berapa ramai yang belot masa wan azizah jadi ketua?dan berapa ramai orang pkr bukak mulut bising mulut tak basuh bila anwar jadi "de-facto"?paling mulut bising si zulkifli noordin yang sibuk nak jadi hero bangsa,negara dan agama.lepas tu ada pulak cerita padang golf kat pulau pinang,ada pulak cerita lompat sana,lompat sini,semua tu tak pernah ada bunyi pun bila wan azizah jadi ketua,betul tak aku cakap wahai penyokong pkr,kalau salah betulkan aku.tak silap aku masa tahun 2004 pkr dalam parlimen cuma wan azizah sorang je,pun dia boleh bertahan.apa kes 2008 ada sampai 32 orang kalau tak silap tapi dah kecoh sana kecoh sini?dah dapat satu negeri tapi urus entah apa-apa?

reformasi akan mati tanpa wan azizah dengan nurul izzah.kebangkitan rakyat burma akan mati kalau takde aung san suu kyi.suharto akan terus memerintah indonesia sampai mati kalau takde megawati dan dita indah sari.kalau takde arroyo,si pelakon muka tembam estrada akan terus merasuah-rasuah.kadang-kadang aku ada baca tulisan-tulisan ez,kenapa dia sokong hillary clinton walaupun sebenarnya dasar pemikiran ez tak pernah sama dengan hillary.kenapa dia tak pernah kecualikan margaret thatcher sebagai pemimpin wanita paling berkuasa tahun 80an walaupun dia mengaku dia anti-kapitalis?kenapa dia hormati angela merkel walaupun dia menentang dasar satu eropah yang kapitalis?sebab mereka wanita.tapi walaupun demikian,ez buat dasar macam tu bukanlah kerana seksis(itu apa yang aku fikir mula-mula),tapi akhirnya aku dapat buat satu kesimpulan,"wanita di seluruh dunia semuanya kena buli dengan lelaki",jadi kadang-kadang kita kena bersetuju satu perkara walaupun banyak perkara kita tak setuju.itu apa yang ez cakap.

aku mengaku terus terang,kalaulah aku ni bukan abang ez,aku akan jatuh cinta jugak dengan minah ni.sebab dia berpegang satu perkara dan dia takkan lepaskan.tu yang aku kagum.dan satu perkara yang buat aku dan abah tersenyum walaupun dia dengan perangai weng wengnya tu,dia berani.itu yang membezakan ez dengan semua orang yang aku kenal.

Cerita wanita dengan cerai gantung dan kehidupan sempit menyara anak tanpa suami sudah semakin kitsch.Mahkamah berat sebelah,undang-undang berat sebelah.Sebab semua undang-undang ini digubal oleh rata-ratanya pengubal undang-undang ini adalah lelaki.Jadi saya menulis tulisan dua tiga hari sebegini - supaya wanita seluruhnya menjadi femme fatale dan berani serta tidak membenarkan kaum lelaki memijak kepala mereka.Mereka bercakap tentang mereka melindungi - tapi sebenarnya mereka membuli.

-nami bersabda lagi.

sebab tu orang macam ez atau lynn walsh tak percaya pada perkahwinan.dan aku kena buktikan kepada citra,aku harus buktikan sesuatu.bukan untuk sesiapa,tapi untuk shahruni.

kepada ez,teruskanlah bersuara walaupun aku pun ada banyak perkara yang tak bersetuju dengan kau.