Sunday, January 31, 2010

weng weng dan meriam-meriamnya.


(proses membuat meriam buluh)

sebenarnya aku nak tulis semalam,tapi semalam ada banyak kerja,jadi aku tulis malam ni.

perlawanan jam 10.30 pagi menemukan antara pasukan manchester bersatu menentang pasukan meriam di stadium emiriah sangat dinanti-nanti oleh kedua-dua belah pihak.tambahan pula dua pengurus iaitu tok wan junjungan kita alex ferguson dan arson weng weng adalah pengurus yang paling lama bertahan di england kalau tidakpun di muka bumi ini.dan kedua-dua pengurus ini ada satu sejarah yang mereka pernah bergaduh dan bertengkar seperti awie dan erra fazira pada pertengahan 90an dalam filem sembulu.

perlawanan antara manchester bersatu dan meriam ni sangatlah sengit ketika zaman besi hitam(black metal) masih belum dapat dihidu oleh kerajaan.masa itu rachael leigh masak(cook) masih lagi cun dan bergetah.masa itu bayirina(babyrina) adalah porno yang paling hebat.masa itu tiada blogger cuma ada geobandaraya(cities).

masa terkenang tok wan junjungan kita alex ferguson telah dibaling pizza oleh penyokong meriam di tinggitanam(highbury) dan di trafford lama lagu "sama tua meriam,selalu menipu"(same old arsenal,always cheating) berdendang.juga abang otai roy keane yang menyound sebijik patrick kawan spongebob,eh,patrick vieira di tinggitanam sebelum manchester bersatu membelasah meriam.bahkan john o'shea turut menyumbang gol menyebabkan lehmann(satu-satunya pemain meriam yang tak pernah aku bahan sebab nama dia dekat dengan nama bapak aku leman) tercungap-cungap.

aku menonton perlawanan ni dengan penuh bersungguh-sungguh.bini di hospital hanya mampu bersms sahaja mendengar berita.apabila almunia menjaringkan gol sendiri,saya tiba-tiba tergelak dan terkenang kepada teluk ramunia pengeluar bauksit semasa geografi kbsm dahulu.bodoh betul,orang johor mesti marah sebab nama dah la nak dekat,lepas tu bodoh.

empat minit kemudian,tanpa disangka-sangka,"oooooooooohhh yeaaaaahhhh wan runiiiiiiiiii!"

"runi!runi!runi!runi!"

itu dia budakjahat wan runi.dengan samsengnya menewaskan si teluk ramunia lagi.aku mesti bayangkan si badul fan meriam.mesti tengah menangis-nangis maki si teluk ramunia ni.

gol ketiga pula muncul,datang dari korea,taman ji sung membuatkan semua peminat pasukan meriam menyanyi lagu sonata musim sejuk(winter sonata),semua tangkap leleh dan tangkap syahdu.

dan akhir sekali hadiah saguhati kepada meriam,sebab tak best la pukul-pukul ni,bagi la sebijik john..kepada vaermalen.kata orang ni rezeki anak.wan runi dah jaring 100 gol.bakal jadi kapten england ganti john tari.john tari dengan skandal seks ingin menjadi harimau kayu.hahaha!

Saturday, January 30, 2010

cakap-cakap poyo seorang ronaldo.


"saya dilayan seperti seorang hamba!" - jeritan batin cristiano ronaldo pada bulan jun 2008 sebelum euro.

"saya suka baju warna putih,suci murni bersih" - kata-kata ronaldo di euro austria switzerland yang aku tambah-tambah hyperbolanya.

"saya ni jenis senang diserang selsema" - kata-kata ronaldo semasa manchester mengalami musim sejuk tahun 2007.

"inilah kelab impian saya,dari kecil!"
- kata-kata ronaldo selepas berjalan di hadapan 80,000 mangkuk di santiago bernebeu.

tiba-tiba...

"saya sangat merindui kawan baik saya wan runi"
- kata ronaldo kepada wan runi yang dia sendiri anjingkan masa piala dunia jerman.

"saya rasa saya amat merindui suasana di manchester.sungguh tenang.di sini jalanrayanya berselirat dan berserabut". - kata ronaldo pada bulan pertama di madrid benar.

"saya merasakan bakat saya sebenarnya diasah dan dicungkil oleh tok wan(alex ferguson).tanpa tok wan tak mungkin saya jadi pemain terbaik dunia" - semasa ditemuramah oleh marca akhbar sepanyol.

"saya amat rindukan salji"
- ni kenyataan paling bodoh keluar masa dia ditemuramah radio sepanyol.

"saya rasa saya banyak belajar untuk menjadi penerjun di kolam renang tapi bukan di padang ketika saya bermain di england"
- ni statement semalam.

cukup!

woit chee bai,buanglah perangai mengada-ngada kau tu.kau jadi pemain terbaik dunia pun takkan jadi legend pun.buang masa.

amacam,seronok main kat sepanyol?banyak perempuan dah kau toron?ke dah tak best?

hahaha..blah la lu..

Thursday, January 28, 2010

shahruni soefiyyan sulaiman-pertukaran nama di saat akhir.


tengah hari itu,perlawanan separuh akhir antara dua musuh ketat,manchester bersatu dan manchester bandaraya.minggu lepas,carlos tevez dengan bangangnya memanggil otai kita gary neville sebagai penjilat but dan "moron".mari kita lihat siapa yang moron sekarang?(p/s:sekurang-kurangnya abang gary tak jadi hamba tebusan saudagar kismis dari tehran hahahaha!)

tengah hari itu seperti biasa,aku ditemani isteri untuk menonton perlawanan penting ini.sungguh tak cool kerana tidak dikelilingi member dan teh tarik tapi itu sahaja yang aku ada.walaupun semasa kolamlimpa menang piala ini tahun 2001 dan kami panggil piala ini piala tikus miki(mickey mouse),pun begitu dalam perlawanan apa sekalipun,hatta perlawanan amal untuk membaiki bumbung sekolah jenis kebangsaan tamil ladang bikam sekalipun,aku tak boleh terima untuk kalah dengan manchester bandaraya.

jadi seluruh warga manchester atau bakal diarabkan sebagai al-mansheetariah jika makom glaser sanggup menerima tawaran saudagar kurma arab,ternanti-nanti perlawanan ini.

separuh masa pertama walaupun perlawanan bertarung sengit tapi masih tiada jaringan.dan pada minit ke 52 otai yang paling sopan santun paul scholes,tidak bersopan dengan shay diberi(given).dengan gembiranya aku merasa lega.kemudian minit ke 71 michael carik-carik bulu ayam pula mengayamkan shay diberi lagi.ini sudah legakan hati.

tiba-tiba mamat pelompat parti menjaringkan gol 5 minit kemudian.tapi dia meraikan gol itu secara segan-segan.dia sedar anak dia masih bersekolah di salford.takut anak dia kena culik atau kena pukul ngan member je.dan ketika agregat berjumlah 3-3 dan hampir-hampir masa tambahan ditambah,tiba-tiba,bakal otai lagenda kita,yang akan berdiri sama tinggi duduk sama rendah dengan george bagus dan bobby charlton,wan runi menanduk bola menewaskan shay diberi.masa ini aku melompat gembira sampai terbalik meja aku.teringat nami masa dia tumpahkan teh tarik tu.cuma bezanya bini aku tak marah sebab dia pun teruja juga.tapi perempuan mengandung ni tak boleh teruja lebih-lebih,tambah-tambah lagi dia dah nak beranak.dalam kebisingan trafford lama menghiasi rumah aku,tiba-tiba rumah aku tambah lagi satu bunyi bising,bini aku tiba-tiba nak bersalin.

"eh,ini bukan time.kata 14 februari?"

aku pun terfikir yang ez juga seorang yang terlahir 2 minggu awal.jadi ini biasa.aku dah kelam kabut.ez pergi ke vancouver untuk berjumpa dengan kawannya kim gadis korea yang pernah jadi kawanbilik(roomate) arwah elly adik aku.sambil nak tengok olimpik.aku kelam kabut macam nami kena bebel dengan ez dulu.panggil ambulans,atau panggil tabib,doktor sakit puan,aih apa aku nak buat ni?

akhirnya aku ke pusat perubatan kakibukit (foothill medical centre),di kuala geri.bergegas tanpa memikirkan apa-apa yang berlaku di al-mansheetariah.aku panggil abah aku,abah aku pulak bukan di kuala geri tapi dekat yukon sempadan alaska.dengan cool dan setenang air di kuala pahang abah aku berkata,"relax,just relax".peerggh aku terasa seperti luke pejalanlangit(skywalker) dengan obi wan kenobi dalam perang bintang(star wars).

dan akhirnya tepat pukul 3.10 petang,selamatlah anak pertama aku dilahirkan.bersyukur dengan yang maha esa.aku segera tekskan berita ini kepada makciknya di vancouver.tiba-tiba aku mengubah fikiran untuk meletak nama.

"shahruni soeffiyan"

"surname sir?"

"sulaiman".

shahruni soeffiyan.sempena kejayaan wan runi serta minggu lepas menjaringkan empat gol,aku dedikasikan hari gembira ini bersama.

ez bila dapat tahu aku letak nama shahruni,dia teks balik,"you've got to be kidding me?"

dan abah aku sebagai orang kuat kolamlimpa berkata,"tengoklah nanti,rooney akan pulang ke liverpool(kolamlimpa)."

dan aku dapat berita gembira dan aku berkongsi kegembiraan aku bersama insan yang bernama wan runi.

p/s:shah dalam bahasa parsi bermaksud "raja" atau king.kalau aku letak nama shahcantona dah tak sedap.kalau shahruni "king rooney",okay ape hahaha!

Monday, January 25, 2010

gelimat mat mat mat..

video ni dah lama..saja je aku letak balik.

p/s:dua-tiga hari ni mungkin aku jarang atasgaris(online).
nanti bini kau beranak nanti korang tau laa..

Sunday, January 24, 2010

wan runi.


hari ini aku dedikasikan tulisan aku kepada encik wan runi.

menentang hull bandaraya di trafford lama,mengingatkan aku kepada mamat pelompat parti carlos tevez yang score juga empat bijik dulu.diharapkan hati wan runi tidak berubah seperti carlos "ibrahim ali" tevez.

aku gembira kerana pagi ini satu pagi yang ceria.baby di perut menendang-nendang perut bibik semasa wan runi dengan cemerlangnya menyumbat gol keempat.ini petanda baik.ini tandanya anak aku bakal sehebat seperti wan runi,atau george bagus(best).atau eric cantona.paling koman pun macam ez makciknya yang bermain winger walaupun dia perempuan.

diharapkan satu hari nanti,di depan jalan dato mat busby(sir matt busby way),ada tugu junjungan kita tok wan alex,dan ada tugu otai cantona,ryan giggs dan juga wan runi.tugu nani,tugu cristiano ronaldo dan tugu mat pelompat parti tak dibenarkan.bersedialah untuk divandelisasikan kalau letak.

sape nak letak nani hahaha!

lagi 2 minggu lagi sukan olimpik akan dianjurkan di kanada.walaupun tak semeriah sukan olimpik musim panas yang akan dilangsungkan di london,negeri beraja bersatu(united kingdom),dan di sungai janeiro(rio de janeiro) di brazil,tapi sukan musim sejuk ni lebih kepada sukan-sukan yang tak lazim.macam berlari ke,main bola ke,ape ke.aku berminat nak tengok hoki ais.tahun lepas amerika bersatu menewaskan kanada,cheebai..tapi tahun sebelumnya kanada tewaskan russia.macam mana pulak tahun ni.dan macam mana hoki ais olimpik tahun ni?tahun lepas sweden menang bahagian lelaki,bahagian wanita kanada.diharapkan tahun ni kanada menang dua-dua sekali.

tapi aku tak pergi vancouver disebabkan nak teman bini aku kat hospital,tapi ez pergi.satu je sukan yang paling aku menyampah,sukan curling.macam game sapu sampah je.

oh,kalau nampak kat tv ada minah berjalan macam cyborg,tu la ez.jangan lupa gelakkan dia time dia keluar tv melompat-lompat tengok kawan dia.

dan aku harapkan takdelah berlaku potongan bekalan air macam malaysia buat sukan komanwel dulu.masa sukom 98 dulu bukan main susah aku nak mandi.sikit-sikit air takde.setakat ni kuala geri jauh dari vancouver,takdelah masalah tu.dan kuala geri sendiri pun pernah buat olimpik musim sejuk ni.cuma aku rasa vancouver bakal lebih gempak agaknya.sebab vancouver bandar besar,kuala geri ni kecik tak kecik tapi tak sebesar vancouver la.

apapun,bon voyage ez,dan selamat melahirkan anak kepada makcik bibik.dan kepada wan runi,teruskan bersemangat.dan kepada makom glaser,kalau dah tak mampu tu,jual la kat saudagar arab.boleh jugak aku nyanyi lagu al-majid al-majid mansheetariah wal etihad!

p.s:adalah ironi penaja manchester bandaraya adalah etihad udarajalan(airways),sebab etihad dalam bahasa arab adalah bersatu(united).agak-agak mamat pelompat parti tevez tau ke bendalah ni?ke dia main bedal je?

Friday, January 22, 2010

2301 selamat hari terkeluar dari senarai muda,johan.


ni kek untuk kau,johan.

hari ini,aku menghulurkan segelas harimau kepada kawan di ruang maya,johan.walaupun tak pernah berjumpa,dan walaupun dikatakan seorang penyokong kolamlimpa,bagi aku mat mapiau ini adalah member paling best bagi aku.sayang aku hanya berkenalan melalui skrin komputer.kalaulah aku di kuala lumpur sekarang mungkin sedang bertelur dan bertepung.

sebenarnya nombor 2301 ni adalah angka bertuah aku.inilah nombor plat motor rxz aku masa di sana.bagaimana keadaan motor tu aku pun tak tau.dengar kata dah barai jadi sparepart tangan kedua(second hand).ada sebab kenapa aku panggil mamat johan ni mat mapiau.pernah satu ketika,ketika alam perkahwinan adalah jauh dari fikiran,aku ni kaki sukan toto(sports toto).teka nombor plat zahir,tak lepas.nombor plat adek,tak lepas.akhir sekali nombor plat aku.aku dapat tempat ketiga.modal rm5 untung sampai seribu lebih,aku pun dah tak ingat.lepas tu yamseng dan karaoke serta beli baju baru.belanja awek rempit.sebab tu aku suka nombor 2301 ni.

aku harap kalaulah ada orang tape recorderkan aku masa tu,sila jauhkan dari anak aku.aku bila fikir balik,arwah mak aku selalu susah disebabkan aku.disebabkan perangai chee bai aku ni,arwah mak aku lebih risaukan aku dari maharani dowagez.arwah elly pulak dia risau kesihatannya.

dengan nombor plat c** 2301 nilah aku merempit ke hulu ke hilir.merempit tanpa hala tuju.kadang-kadang bila fikir balik,seronok buat macam tu,tapi entah,betul kata kawan aku lynn walsh "perkahwinan umpama mengikat kaki dari terus bebas".tapi entah,apa yang seronok bebas ni agaknya?kau rasa macam mana,johan birthday boy?seronok tak kahwin,ke macam chee bai?

bercakap pasal kahwin,maharani dowagez pernah tersasul mulut yang dia tak nak kahwin.sama ada betul atau tak,tu pada dia.tapi bagi yang dah berkahwin macam aku ni,que sera sera je lah.

semua lukisan arwah elly tentang baju kahwin,pelamin kahwin dan rekaan kad kahwin,mungkin itu yang buat maharani dowagez enggan berkahwin.tu yang dapat aku fikir.aku rasa arwah elly adalah insan yang paling kreatif yang pernah aku jumpa.walaupun dia pendiam,tapi diam-diam ada je tangan dia menghasilkan sesuatu.kadang-kadang aku rindu suara dia,mahu taknya,dialah adik yang paling bongsu kalau tak kerana arwah shahrul meninggal demam kuning.

aku masih ingat arwah buat anyaman reben yang mengikat cekak kakak kesayangannya maharani dowagez.masa tu arwah umur 9,dowagez 10.dowagez yang menyimpan hasrat terhadap jiran belakang rumah yang gemok bernama guillermo,selepas sahaja arwah memberi kepadanya dia terus dengan bangga datang menunjuk ke guillermo.dan menebeng di depan rumah guillermo dengan harapan mamat gemok itu tertarik dengan rebennya.tapi sayang mamat tu buat tak pot je.teringat balik,dowagez pernah luah perasaan bengang sebab mamat guillermo selalu tak ambik pot je,"sama ada mamat ni gay atau mamat ni join pemuda mussolini(mussolini youth,ni gerakan fasis okay?)".aku dengan selamba je berkata "apasal kau tak bogel je depan dia?".nasib baik dia tak memalukan nama keluarga.

ya,aku sering memberi gelaran yang bukan-bukan kepada orang.nami aku panggil mat pelompat parti.johan mat mapiau,bangun berdiri(eh,apa nama kau ni,dah la muka kat profile kena censored,kau ni perogol bersiri ke hape?) aku bahan dia mamat yang selalu kena denda bangun berdiri sebab tak siap kerja sekolah,zahir hidung kemek,dowagez kaki besi,dan macam-macam lagi gelaran.haha,gelaran aku mat cengeng sebab aku kuat menangis bila tak dapat sesuatu.tu memang hakikat.

dulu aku ni gemok macam nami jugak la,aku jadi kurus sebab aku tak nak bakal anak aku tau benda tu.faham-faham la yer.aku layan benda-benda tu pun sebab aku tak dapat awek.entah apa-apa kan aku ni?tapi lama-lama aku jadi kuat,kenapa?sebab dua orang yang paling rapat dalam hidup aku iaitu angah dan achik aku.ezreen dan elly.terus terang dua orang perempuan ni sangat kuat dan aku ni lembik.satu yang aku kenal dengan ez ni,dia bila nak benda tu,dia tak kisah,dia akan buat sampai dia dapat.prinsip hidup "tak kau mati aku mati" dengan "aku bila nak,aku akan buat sampai tuhan pun kena dengar cakap aku" tu memang moto dia.dia menolak prinsip takdir.takdir ditangannya,kalau gagal adalah kerana kegagalan sendiri bukan sebab sesiapa.walaupun sedikit weng-weng tapi tu punca dia kuat.dia jadi macam tu sebab kat sekolah orang selalu buli arwah adik aku.aku sekolah lelaki,dia sekolah perempuan,diasingkan.(buat pengetahuan korang itali sebenarnya lebih ortodoks dari malaysia sebab ajaran roman catholicism,walaupun aku ada kenal ramai orang katholik yang tak ortodoks).

arwah elly pulak,dia nampak lemah.hospital tu macam rumah kedua dia.selalu keluar masuk keluar masuk keluar masuk hospital.tapi semangat dia melawan penyakit yang buat aku kagum.pernah sekali aku tengok dia hampir maut menyedut inhaler,tapi dia teruskan bernafas.aku menangis bila akhirnya dia tewas dalam menentang penyakit anaphylaxisnya tu.sampai kakaknya fail exam.sampai nami(time tu bf dia) repeat paper.sampai aku terpaksa masuk wad psikatrik akibat tertekan.sampai bapak aku dua bulan tak bercakap apa-apa.sampai arwah mak aku diam sehingga akhir hayatnya,sebab terjatuh dan buah pinggangnya pecah,pendarahan yang banyak sampai akhir hayatnya.

dalam banyak-banyak tahun,tahun 2007 tahun yang paling susah aku sekeluarga nak lalui.tapi bila fikir balik,dua adik perempuan aku ni yang buat aku jadi kuat.aku bila fikir balik,abah aku keluar rumah tanpa restu mak ayahnya,mengembara dengan duit yang terhad.hidup tertekan dan tak tahu mana arah.arah pertama,abah aku cerita,pergi kuala lumpur.duduk dengan kawan-kawan.kumpul duit,perlahan-lahan pergi kolamlimpa(liverpool) dan belajar.jumpa arwah mak aku.dan beranakkan aku di turki.haha sampai sekarang aku bangga surat beranak aku tulis aku lahir kat turki,ez dengan elly kuantan je hahaha!tapi sekarang takde makna sebab semua pun lahir kat luar negara jugak.

kadang-kadang aku terfikir macam mana la agaknya kalau arwah shahrul hidup?ada gak adik lelaki yang boleh main bola dengan aku petang-petang walaupun ez selalu bagi bola padu kat padang bola.ez,haha,kadang-kadang aku rasa dia lagi lelaki dari aku.dulu masa kat sekolah menengah dia boleh join sekali main bola.budak-budak perempuan lain main skipping,paling kuat pun main bola jaring.dia main jadi winger,ada ala-ala ryan giggs aiden mcgeady(ditukar atas arahan orang atasan) jugaklah minah tu main.aku?aku defend je.hahaha!kalau arwah shahrul ada,mungkin dia dah jadi rebutan gadis di sekolah.ye la,mata biru rambut brunette,sape tak cair,kan?tapi telah ditakdirkan aku jugak yang jadi yang paling macho,yang paling tampan lagi beriman dan bertakwa,nak buat macam mana,kan?

aku rindu arwah shahrul dengan elly.macam mana hari raya kalau ada shahrul ek?aku tahu hari raya tanpa elly tiada serinya.dulu di subang,atau di kuantan,arwah elly yang paling excited nak raya.dia pasang langsir,dia anyam ketupat,dia pasang lampu pelita keliling rumah.masa first time beraya di kuala geri,dia sedih sebab takde lemang.raya kedua lemang yang tak dalam buluh,kira pulut yang dibakar dalam ketuhar lah.tapi ada sikit2 la rasa lemang.tahun ketiga,dia dah takde.sunyi sepi.tak lama kemudian mak pun pergi.tahun keempat,aku dah bertunang jadi meriah sikit raya.tapi tetap tak sama.dengar kata kau pernah duduk scotland johan,kau punya raya macam mana?

walaupun tiga ahli keluarga aku dah pergi,mak,elly dengan shahrul,birthday mereka tetap kami sambut.birthday mak 15 mei,birthday elly 19 april,birthday shahrul 12 julai.pada setiap 20 april ez akan sambut birthday nami dan elly yang dia telah spoilkan pada tahun 2005.dan setiap 8 julai,31 oktober dan 15 disember ez akan pakai baju hitam.8 julai kematian arwah elly,31 oktober kematian mak,15 disember arwah shahrul.aku tak pernah nak buat macam tu.aku dengan cara aku sendiri.

setiap yang datang pasti akan kembali.kawan-kawan,siapa di kalangan korang semua yang pernah hilang abang,adik atau kakak,atau mak atau ayah?kalau boleh,ceritalah kat aku.aku pun nak rasa yang aku tak keseorangan dalam hal ni.

dan kepada johan,sementara masih hidup ni,kita happy-happy aje.selamat hari lahir beb.

Thursday, January 21, 2010

makom glaser dan tok wan.


"houston,kita ada masalah..."

perkara ini telah dibincangkan kira-kira 5 tahun dahulu.aku masih ingat semasa itu roy keane sang otai masih lagi menjadi ketua pasukan.aku masih ingat lagi malam itu,manchester bersatu menentang meriam(arsenal).perlawanan akhir piala persatuan bola sepak(fa cup).hari itu adalah hari pertama mamat bernama makom glaser menjadi tuan empunya tanah di trafford lama.

aku ada terbaca artikel-artikel terdahulu,bahawa cara pembelian makom glaser ni secara berhutang.bukan seperti romen eh roman abramovich ataupun saudagar minyak abu dhabi di manchester bandaraya.pada mulanya aku pelik dan hairan kenapalah penyokong-penyokong manchester bersatu membantah pembelian makom glaser ni.dorang tak nak ke kelab dorang ni jadi macam chelsea yang beli player tanpa masalah.ok ape,esok lusa boleh la beli kaka ke,ronaldinho ke,zamani misbah ke kan.jadi aku menganggap kelompok yang menubuhkan kelab bolasepak manchester bersatu(fcum,ni bukan manchester bersatu okay) adalah kelompok yang poyo.mana taknya,elok-elok dah main kat liga perdana,gatal nak main kat divisyen sebelas.kelab bolasepak manchester bersatu ni aku ingatkan dua tiga kerat mamat sosialis yang menolak globalisasi,rupanya tindakan mereka ada asasnya.asasnya adalah kejadian minggu lepas,laporan rasmi manchester bersatu telah keluar.hasilnya manchester bersatu telah berhutang sebanyak £786 juta.mak aiih ni hutang beli kapal terbang ke apa?

semasa manchester bersatu menjuarai liga perdana dan liga juara-juara tahun 2008,aku memperlekehkan saja kata-kata kumpulan anti makom glaser ni.bahkan inilah hasilnya dari jasa makom glaser.bola ni macam berniaga jugak,kalau tak berhutang mampu ke nak beli barang niaga.kalaulah makom glaser tak berhutang macam mana nak bayar gaji ronaldo,rooney atau tevez pelompat parti?kalaulah tiga mamat ni takde masa 2008 sudah tentu manchester bersatu masih lagi dibawah chelsea atau meriam.

tapi kalau beli handphone tiga-tiga sekupang dengan beri hitam mestilah ada bezanya.tiga-tiga sekupang hanya boleh main game ular,beri hitam macam-macam boleh main.game main pun boleh main.perempuan ganguro perempuan sim semua ada dalam beri hitam aku.tapi kos tiga-tiga sekupang dengan beri hitam adalah jauh beza.kita tak boleh samakan team olahraga wigan atau bakarhitam dengan manchester bersatu.banyak bezanya.

tapi oleh kerana hutang inilah yang menyebabkan manchester bersatu mempunyai masalah kewangan yang ketara.setelah menjual ronaldo ke madrid benar dengan harga tertinggi,dan selepas mengabaikan tevez ke manchester bandaraya,aku ingatkan kita sudah boleh membeli pemain-pemain yang segar bugar dan berkhasiat.pemain-pemain seperti pemain bordeaux yoann gourcuff atau pemain ac milan alexander pato,bukankah itu menceriakan trafford lama?sebaliknya tok wan kita membawa michael owen yang dahulunya mamat kolamlimpa serta gabriel obertan yang dahinya jendul di belakang macam henry.atau antonio banderas eh valencia dari wigan olahraga.

dengan pemain-pemain otai seperti ryan giggs,paul scholes dan gary neville semakin tua usianya.pada usia-usia mereka ini mereka sudah berada di saf surau atau telah menjadi ajk masjid di kampung-kampung.ataupun berada di halaman rumah berkebun sambil menunggu isteri menyiapkan minuman petang.tetapi mereka masih lagi gigih menjadi muda dengan bermain bola.jadi oleh kerana kudrat dan iradat mereka yang terhad menyebabkan manchester bersatu tidak lagi seperti dulu.dan ini menyebabkan manchester bersatu akhirnya akan menjadi ac milan dimana umur 40 tahun masih lagi boleh bermain.

kerana kehutangan ini menyebabkan glaser tidak mampu membeli pemain baru.bahkan karem benzema yang diura-ura berpindah ke manchester bersatu akhirnya ke madrid benar.tetapi bagi aku selamat benzema pergi madrid benar sebab dia macam hampeh je berbanding di lyon olimpik.dan kehutangan ini menyebabkan manchester bersatu kelihatan hampeh dan tidak menarik selepas blahnya ronaldo.ketika daud beckham blah dahulu tok wan kita membeli cristiano ronaldo yang masih muda jelita,tapi kini ia diganti oleh michael owen yang lebih banyak beraksi di bangku simpanan.kaki bangku betul lah!

jadi dalam kesedihan ini,aku pun bukak laman web ini.barulah aku sedar dan insaf kenapa mereka ini bermati-matian membantah makom glaser dari membeli manchester bersatu.kemenangan 2008 itu hanya jadi perkara yang tidak bermakna kalau kita masih berhutang.

dengar kata ada saudagar padang pasir dari arab mahu membeli manchester bersatu dan akhirnya kita akan dengar satu hari nanti tidak akan kedengaran lagi nama manchester,sebaliknya akan bertukar menjadi al-mansheetariah wal etihad nama baru bagi manchester bersatu,manakala al-mansheetariah wal madina pulak untuk manchester bandaraya.dan tidak memelikkan satu hari nanti trafford lama atau stadium bandaraya manchester tidak lagi dipenuhi hooligan kaki mabuk bir,sebaliknya pak arab jubah yang hisap shisha di dalam stadium.

aku tak dapat bayangkan kalau jersi al-mansheetariah wal etihad bernombor arab nanti.nanti rooney jadi رواونيي dan ferdinand akan jadi فيرديناند.masa tu adalah sangat haru kerana lagu gemilang gemilang manchester bersatu(glory glory man united) jadi al-majid al-majid mansheetariah wal eithad.pengsan!

Wednesday, January 20, 2010

mamat pelompat parti - bukan nami tapi tevez.


pertama sekali,blog ini tidak didedikasi kepada nami.dan gelaran "mamat pelompat parti" telah diharamkan oleh seri paduka baginda maharani dowagez atas alasan tertentu.jadi topik hari ini masih lagi berkisar tentang mamat pelompat parti,tetapi bukan warga malaysia yang menjual jalurlebar,tetapi mamat anjing betina,oops..terkasar sudah..argentina yang sungguh celaka hendaknya.

mamat ni dikatakan hebat dan berkuasa(power).mamat ni pernah menjadi pemain terbaik brazil semasa bermain di corinthians.tapi mamat ni menapak ke eropah di kelab yang kecil,daging babi barat(west ham) tempatnya.semasa mamat ni di daging babi barat mamat ni memang bebal bertimpa-timpa.bayangkan el hadji diouf yang bodoh nak mampos pun tak sebodoh mamat bebal ni sebab dapat main kat kolamlimpa.walaupun di tangga ketujuh tapi kolamlimpa(liverpool) tak sebebal daging babi barat.

mamat ni mempunyai sistem jual beli yang pelik.jika cristiano ronaldo mahu berpindah dari manchester bersatu ke madrid benar(real madrid),presiden madrid benar florentino perez harus membayar £80 juta kepada malcolm glazer.tetapi mamat pelik ini datang dari planet mana entah berdagang dengan cara paling bangsat sekali,jual beli dengan seorang mamat saudagar kismis dan unta dari tehran,kia joorabchian.

saudagar inilah yang sebenarnya memporak-porandakan perdagangan hamba,eh tu cristiano ronaldo cakap diri dia hamba,perdagangan pemain bola antara satu kelab ke satu kelab.mamat tevez ni tak sedar dia hanyalah seekor cacing je bagi kia joorabchian ni.akibatnya mamat ini berpeluh-peluhan tapi mamat joorabchian ini yang mendapat keuntungan.dan apabila mamat tevez yang satu ketika dahulu pernah didenda oleh boca juniors kerana memakai baju manchester bersatu ketika latihan,oleh kerana joorabchian tidak berpuas hati dengan keuntungannya di trafford lama,maka mamat joorabchian ini mahu tevez berpindah ke sheikh saudagar unta arabia di jirannya,manchester bandaraya.

tidak seperti zaman era saddam di mana orang iran atau parsi cukup membenci orang arab ketika perang iraq-iran pada zaman ronald reagan,mamat joorabchian ini tidak patriotik ataupun bersikap assabiyah,sebaliknya mamat ini bersikap diplomatik dengan pedagang arab itu.seperti yang hishamuddin rais pernah berkata,"kapitalis tidak pernah mengenal bangsa dan agama" begitu jugalah dengan kia joorabchian ini.akidah mereka adalah berlandaskan keuntungan dan pahala mereka dibayar dalam bentuk pound sterling,dolar amerika,euro ataupun yen jepun.ringgit malaysia kalau ada dia nak ambik lah.

apapun selepas mamat tevez ini melompat parti,mamat ini seperti berdendam dengan tok wan junjungan kita alex ferguson.tok wan dengan tegas mengatakan mamat ni tak bernilai sampai £30 juta seperti ditawarkan oleh si joorabchian.joorabchian agaknya tidak suka dengan cara yahudi berdagang sejajar dengan dasar anti-yahudi ahmadinejad.(sebab tu aku tak suka mamat ahmadinejad ni,tampar kang baru tau!).dan sejak itu mamat tevez ni pun bermain di manchester bandaraya.

sayangnya mamat ni memang berkali-kali ditimpa kebodohan.dalam skuad manchester bandaraya punya banyak pemain penyerang,antaranya robinho,adebayor,santa claus(sebab dia turun sekali sekala walaupun nama sebenarnya cruz),craig bellamy dan benjani.cuba kalau dia berada di manchester bersatu tidakkah dia akan dapat pertama-sebelas(first eleven) dengan lebih kerap?

dengan kebangkrapan dubai saya mengharapkan manchester bandaraya pun begitu juga.sebab ada kawan saya di malaysia yang sanggup berpindah dari manchester bersatu ke manchester bandaraya kerana konflik israel-palestin.tak ke bangang tu?

bila petroleum sudah kering,mungkin orang ramai akan ke alberta.sebab dikatakan petroleum di alberta kanada ini adalah percutian terakhir(last resort,maaf,translasi langsung) kepada petroleum dunia.apabila arab habis,kamilah yang terakhir ditarah.dan pada ketika itu harga minyak dunia sudah mencecah $400 satu tong.masa tu kanada lagi kaya dari amerika dan kami boleh senang-senang menjajah dunia ha ha ha!masa tu bolehlah saya duku kepala si joorabchian ni sambil mengatakan "kalau nak kaya pergi la main bola,jangan guna tevez lagi!".

mamat tevez ini haruslah sedar dan sentiasa menginsafi kejadian diri.tanpa manchester bersatu mamat ni akan terperap kodok dalam daging babi barat.tanpa manchester bersatu mamat ni takkan merasa cium liga juara-juara dan liga perdana inggeris.jadi apabila sang otai kita gary neville mengacukan jari tengah ke arah tevez,itu adalah satu tindakan yang paling sesuai kat mamat tevez ni.

akhir sekali,kalau rasa-rasa manchester bandaraya bakal bangkrap akibat kegawatan ekonomi,pergilah ke celtic,mereka sentiasa memerlukan striker yang best.sebab mereka sentiasa tak boleh menewaskan kris boyd da otai ha ha ha!

Tuesday, January 19, 2010

chee bai punya tevez.


mangkok hanjing keji babi cilaka kimak sial babi!
muka dah la macam shrek!
nak banding diri dengan denis undang-undang(law) masa dia main kat manchester bandaraya lawan manchester bersatu?

sorry sikit bai..denis undang-undang lagenda manchester bersatu.
dia jaring untuk manchester bandaraya pun dia terus balik rumah tak main bola.
dengan tarian poyo kau,
blah laa woit!!

p/s:nantikan detik-detik di trafford lama,mampos kau!

Monday, January 18, 2010

kalau aku jadi nami..


aku telah menerima titah seri paduka baginda maharani dowagez supaya tidak lagi membahan nama nami,nama lain dibenarkan.kalau tidak dia akan menjadi seperti vega pahlawan jalanan(street fighter) yang keluarkan besi dari tangan,atau seperti serigalerine(wolferine),cuma bezanya dia mengeluarkan melalui kaki,bukan tangan seperti biasa.aku belum jadi bapak,bagilah anak aku tengok muka aku dengan keceriaan bukan tangisan.

aku memasang telinga dan mata dari jauh.dengar kata zahir hidung kemek ada jumpa nami di xxxx(nami tulis xxxx aku pun xxxx je).zahir hidung kemek cakap muka dia nampak terseksa bekerja kat situ.yelah,kerja mengklepet orang,dah tu mamat ni langsung tak pandai bohong.sedangkan benda bodoh pun boleh kantoi apatah lagi kalau kerja nak jual kelentong,lagilah mamat ni tak boleh.

aku juga dengar cerita yang mamat ni pengsan ketika sedang bekerja.hal ini tidak pernah berlaku sepanjang dia bekerja mcd dengan aku dulu.bahkan aku juga tak pernah pengsan bekerja di tujuh sebelas dulu.jadi bila diketahui mamat ini pengsan semasa bekerja,aku pun jadi risau.kalau apa-apa jadi kepada nami,rumah ini akan jadi seperti suasana berkabung.tiang bendera dikibarkan separuh tiang.aku tak tau kenapa,jangan tanya aku.

jadi aku diberitahu oleh sumber-sumber yang boleh dipastikan,nami pengsan kerana kekurangan gula dalam darah,satu perkara yang langsung tak masuk dek akal oleh aku.apakah gula naik harga di malaysia menyebabkan nami pengsan?kalau begitu kita kena salahkan najib kerana pengsankan nami.maharani dowagez perlu memberi terajang vega kepada isteri rosmoh itu.jangan salahkan aku.

sumpah demi allah aku terkejut dan pelik dengar cerita tu.sampai ambulans sampai,aku tak boleh bayangkan.adakah ini satu perkara paling dramatik dalam hidup dia?aku tak nak ambik tau.

jadi dipendekkan ceritalah,kalau aku jadi nami,baik aku kerja kat kedai makan.macam dulu.kau kerja kedai tomyam,tak pernah pengsan.kau kerja mcdonalds,tak pernah pengsan.kau pun pernah kerja kat baskin robbins,kerja kedai burger kat usm kau tu dan kerja dengan abah kau sendiri sebelum dibuang negara.kau pun pernah kerja ngan pak lang aku kerja jual soya kat pasar malam dato haron.semua bahagian makanan.kau mengingatkan aku terhadap member aku latip gemuk.dia tak pernah bekerja yang tidak ada kaitan dengan makanan.habis sekolah kerja mcd.lepas tu pondok pizza(pizza hut).lepas tu beriyani gam.lepas tu katering.dengar kata sekarang business jual apam balik kat pasar malam.badan pun semangat.kalau aku dengar latip gemuk ni pengsan pasal kekurangan gula aku rasa bukan disebabkan kekurangan gula dalam badan tapi kekurangan pulus dalam dompet.

ni saranan aku je.kau nak dengar tak nak dengar lantaklah.bak kata hishamuddin rais,kita mana boleh makan cip mikro?

rentikan jual kelentong kat orang ramai.kau blogger terkenal.kang kalau ada mamat atau minah beli jalurlebar dengan kau,sekali tengok,"eh ni nami,cerita dalam blog kutuk-kutuk kapitalis,kaki klepet rupanya mamat ni.jimbet punya orang."

dan kau pun tak reti nak menipu.lainlah adek si mamat kaki auta.dia kalau cerita kucing bergaduh macam lelakiultra(ultraman) turun ke bumi menentang raksasa.

aku tak nak dengar kau pengsan-pengsan lagi.kau kerja kedai makan,untung-untung restoran kau kena promote dengan tukar tiub.lagi best lagi bangga,hahaha!

Sunday, January 17, 2010

cinta yang agung.


aku tiru tampal(copy paste) tulisan hishamuddin rais pasal cinta yang agung.

CINTA CINTA AGUNG

Lalu aku teringat kepada Hari Kekasih. Maka aku pun teringat kepada cinta. Maka aku pun teringat kepada kekasih pertama. Maka aku teringat kepada deraian air mata putus kasih. Semuanya datang satu persatu macam putaran filem 8 mm – kabur bergoyang tapi membawa ingat-ingatan.

Tahun ini aku tidak mengadakan pesta Untuk Mereka Yang Gagal. Saban tahun semenjak 7 tahun yang lalu setiap Hari Kekasih aku akan mengadakan pesta untuk semua cinta yang gagal. Aku merayakan cinta-cinta yan gagal.

Cinta yang suci dan cinta yang agung ialah cinta yang gagal.

Qays ibn al-Mulawwah ibn Muzahim, seorang penyaer Badwi dari Bani Amar telah jatuh cinta dengan Layla binte Mahsi ibn Sa’d. Lalu si penyaer Badwi ini menulis bait-bait shaer untuk si Layla kekasehnya.

Layla Al-Aamiriya tidak berkahwin dengan Qays ibn al –Mulawwah. Inilah cinta agung cinta air mata. Bait bait shaer Qays hingga ke hari ini masih di bacakan di Timur Tengah untuk mengingati Hari Kekasih.

Tongkat tidak mengakhiri Uda dan Dara dengan perkahwinan. Cinta Uda terus di halang. Maka matilah Uda membawa diri. Maka menangislah Dara sepanjang zaman.

Dari balcony mana di Tuscany si Juliet mengintai-intai bayangan si Romeo.

Setialah hati seorang Juliet melihat kekasihnya mati dibunuh. Setialah hati seorang Romeo melihat kekasih mati di racun. Bersatulah si kekaseh didalam makam. Bertapa sucinya cinta mereka. Cinta yang agung adalah cita yang gagal.

Ingatilah betapa sucinya cinta Quasimodo kepada gadis gipsi La Esmeralda. Ingatlah betapa suci hati si gadis gipsi terhadap Quasimodo yang cacat bongkok. Mereka maut bersama-sama melawan kuasa yang penuh dengan pura-pura.

Ingatilah Kurban Said dengan Ali dan Nino – kesah cinta penuh pengorbanan dalam dunia yang semakin kacau bilau.

Ketika aku di Tokyo aku terjumpa satu lagi kaseh agung – antara Barat dengan Timur – antara John dengan Yoko. Inilah cinta yang paling hebat di kurun yang lalu – cinta John terhadap Yoko.

Lalu aku teringat kembali pada gadis itu yang aku panggil Yoko. Dimana kah si Yoko ini sekarang. Tahukah dia yang aku memanggil dirinya Yoko. Semuanya gagal. Yang tinggal hanya ingatan. Yang tinggal hanya aliran air sungai di hadapan rumahnya.

John dan Yoko - cinta revolusiner berlatarkan Perang Vietnam. Cinta yang mengoncangkan dunia – cinta rock n roll – cinta anak-anak muda di jalan-jalan raya – dari Dc ke New York, ke Paris , ke London, ke Berlin, ke Rome, ke Tokyo dan ke Jalan Pantai.

Give Peace A Chance – Make Love Not War – Berilah Laluan Kepada Damai – Bercintalah Bukan Berperang.

Bait bait shaer John
Bait bait shaer Qays
Bait bait shaer Romeo
Bait bait shaer Dara
Adalah cinta-cinta agung
Adalah cinta-cinta yang gagal.

Bercintalah lah kamu!
Bukan berasuah !
Beranilah kamu !
Berani menyanggah !


aku melihat dia merenung di tepi tingkap,melihat salji yang meruntun jatuh dari langit.gesekan biola dan ketukan jari di piano mengiringi suasana suram di hatinya.dirinya terpenjara,oleh realiti yang hakiki,oleh satu hakikat yang datang yang takkan datang menjengah kembali.

aku akui aku seorang yang benak dan tidak faham.sebab aku bukan penulis puitis.aku cuma pembaik enjin kilang.jangan salahkan aku kerana ketidakfahaman aku,salahkan sistem pendidikan yang mengasingkan yang mekanikal dan yang halus.

salji terus turun lagi.tidurlah.semoga malam ini ada mimpi yang indah-indah menjengah dari terus mencelikkan mata menghadapi realiti yang sakit ini.

-terima kasih kepada makcik bibik kerana mengajar saya bahasa puitis hari ini.cita-cita citra,makcik bibik agar soeffiyan jadi pemuisi.tapi sayang bakal abahnya buta seni.

saya melayan filem indonesia hati saya(my heart),cerita yang taklah sehebat pawagam syurga tapi boleh lah dilayan.

Thursday, January 14, 2010

kisah pelomtoi yang kantoi.



buat malu manchester bersatu je si tejo ni hahahaha!

aku bangun pagi je,tiba-tiba teringat lagu bengap ni.lagu ni mengisahkan pasangan romantis yang lelakinya tak kesampaian konaknya mencapai cita-cita ulung manusia.aku tergelak sorang-sorang.dulu masa zaman cincinnada(ringtone) masih di awal-awal nada sebenar(truetone),sebelum zaman tu bunyi nyet-nyet-nyet yang menyakitkan telinga,inilah cincinnada aku.lagu ini menjadi lagu kegemaran sebab kisah ini mengisahkan seorang bengap tapi nak mengonak gagal dalam perancangannya.

bila teringat lagu surti tejo ni tiba-tiba datang ilham untuk berkarya di pagi sejuk ni.kisah zaman tok selampit bercerita di hadapan anak-anak sebelum sunat sebagai pengajaran bila besar nanti.kisah ini mengisahkan sepasang kekasih pada zaman sultan muhammad jiwa ke lapan.

nak dipendekkan cerita,ada satu gadis perawan yang sangat cantik anak kepada tukang buat minyak urut.namanya dayang selasih.dayang selasih ni walaupun cun dan rupawan serta petah berkata-kata,namun deria penglihatannya agak spero(tak betul) sikit.ini kerana dayang selasih ini menyintai seekor homo-erectus,errk,maaf,agak melampau,seorang manusialah,tetapi mempunyai rupa yang aneh seperti datang dari negeri shrek yang bernama pelomtoi.nama pun dah pelik apatah lagi rupanya.kalau dia lalu di depan mata orang sedang makan sudah tentu tiga hari tiga malam hilang selera makan muntah hijau kerana melihat kehodohannya.namun begitu dayang selasih tetap menyintai si pelomtoi ini sepenuh hati.dayang selasih mempunyai seorang abang yang tampan,macho,bergaya lagi beriman dan bertakwa yang bernama arjuna perkasa wal imarah al-taqwaun mubin.dengar nama pun sudah membuatkan michelle yeoh sanggup untuk meninggalkan jean katak,apatah lagi datok k,sudah pasti siti sudah tidak sanggup melihat misainya lagi.pelomtoi ni,walaupun hodoh,tetapi mempunyai akal yang cukup pandai sehingga arjuna perkasa wal imarah al-taqwaun mubin ni sanggup mengambilnya sebagai tepitendang(sidekick)nya.mereka berdua bertarung menentang lanun-lanun derhaka dan selalunya arjuna perkasa ni selesaikan sorang-sorang je.kira kalau ada lelakikelawar(batman) mesti ada robin.

pun begitu,satu hari tibalah hasrat yang menebal di jiwa,si pelomtoi ni ingin melepaskan nafsu giannya.sudah sekian lama melayan porno-porno dengan mengendap orang kampung mandi,tibalah masanya untuk pelomtoi ni untuk melamar dayang selasih untuk melampiaskan nafsunya.dayang selasih setuju sahaja,lalu dibawa kereta kuda ayah dayang selasih ke bukit serakah.di bukit serakah mereka pun melampiaskan nafsu serakahnya,sudah menjadi pelabuhan(port) orang melampiaskan nafsu serakah di kampung alam shah bana itu.

arjuna perkasa wal imarah al-taqwaun mubin ni mempunyai masalah kudanya,kerana salah seekor kudanya mahu beranak.dengan ketakwaan dan keimanannya dan belas ihsannya dia pun memberi mc kepada kudanya,tetapi mahu menggunakan kereta kuda ayahnya yang dibawa lari oleh si pelomtoi ni.panggil si dayang selasih tiada,si pelomtoi pun tiada.ah sudah,musuh sedang bertandang menyerang kampung,mereka berdua pula bercengkarama pulak.tak kena masa betul.

arjuna perkasa wal imarah al-taqwaun mubin sudah patah hati.ada tepitendang tak boleh pakai.ada adik mata pulit(spero,tak boleh pakai).tulah,suruh pakai cermin mata tak nak.kan dah menyusahkan diri.akhirnya pasangan cantik dan gergasi(beauty and the beast) tu pun pulang ke rumah.masing-masing buat muka tak pot seolah-olah mereka berdua tak kenal.arjuna perkasa wal imarah al-taqwaun mubin ini terpinga-pinga melihat gelagat dayang selasih dan pelomtoi yang membengapkan diri.lalu ada bau-bau hamis dan kuda-kuda yang membawa kereta kuda itu sendiri seolah-olah mahu pengsan.ada yang terpaksa menerima rawatan intensif akibat pencemaran karbon yang dihasilkan oleh bau si pelomtoi ni.

arjuna perkasa wal imarah al-taqwaun mubin ini demi mahu menenangkan si pelomtoi mengajak si pelomtoi ini makan.namun tiba-tiba si pelomtoi menolak sekeras-kerasnya pelawaan.sungguh pelik,selama ini si pelomtoi ni tak pernah melepaskan apa pun makanan,bahkan sekiranya batu goreng belacan atau besi waja goreng sambal pun dibedalnya.tapi tidak kali ini.arjuna perkasa wal imarah al-taqwaun mubin ini mahu membelanjanya nasi beriyani gam yang diimport dari muar pun si pelomtoi ni tak mahu.dan si dayang selasih sambil tersengih-sengih kantoi pun turut menolak.arjuna perkasa wal imarah al-taqwaun mubin sungguh hairan dengan gelagat mereka.

apa sudah berlaku?apakah penjimakan mereka itu ada sesuatu yang kelakar yang berlaku?atau kantoi dengan pegawai jais di bukit serakah?atau sebenarnya mereka terlalu seronok dengan apa yang mereka lakukan?arjuna perkasa wal imarah al-taqwaun mubin cuba memikirkannya.kalau tak ambik pot nanti cakap abang yang tidak bertanggungjawab.

dipendekkan hikayat ceritera ni,mamat pelomtoi ni bermain kayu tiga.tak padan dengan muka dan perut macam shrek,bermain kayu tiga pula.oops,bukan tiga,tapi empat.memang chee bai ini pelomtoi.sedangkan arjuna perkasa wal imarah al-taqwaun mubin yang tampan dan perkasa serta beriman dan bertakwa serta pernah menjadi imam surau sekolah jenis kebangsaan tamil ladang ayyapan pun ditolak cintanya oleh seorang pelayan warung nasi itik yang selalu hishamuddin rais lepak tu.sungguh ajaib kuasa si pelomtoi ini rupanya.apakah dia seperti katak dalam cerita puteri dan katak atau cantik dan gergasi dalam cerita kartun disney itu?sungguh hairan.

selain dayang selasih,yang bangangnya si pelomtoi ni bermain kayu empat ni pulak dengan adik si dayang selasih iaitu dayang teratai.dayang teratai ini sungguh lemah lembut dan budi pekerti,tak pernah tengok lelaki,balik rumah awal ni pun boleh sangkut dengan si pelomtoi ni?memang chee bai ini pelomtoi.ini sudah melampaui batas!sudahlah selalu menyebat sireh arjuna perkasa wal imarah al-taqwaun mubin ni,disebat pula adik-adiknya.lalu bergaduhlah kedua adik beradik sehingga pinggan mangkuk arcopal yang dibeli mak ayah pecah randah.entah apa kuasa si pelomtoi ni.apakah dia hebat di ranjang,atau dia memiliki batu hikmat sekuat kopi jantan di bukit serakah?

dan lagi satu pula seorang gadis yang bernama sapeah yang tinggal di satu tempat yang bernama gampang.eh apa la punya tempat namanya ni.sapeah gampang ni seorang minah iklan gadis syampu pada zaman tu.minah ni cun walaupun namanya membuatkan orang tergeliat lidah.entah macam mana si pelomtoi ni boleh dapat minah ni hanya allah sahaja yang tahu.tapi yang pasti si pelomtoi yang selalu kantoi ni akhirnya terkantoi dengan dayang selasih yang mempunyai perisik dan kamera yang lebih hebat dari abang besar dalam ceritera di sebuah negara yang bernama kesatuan negara raja(united kingdom) yang bertajuk sembilan belas lapan puluh empat.si pelomtoi kantoi ketika melawat si sapeah gampang ni sedang sakit di rumah tok batin batu enam jalan gampang menghala ke bukit tempoyak.selain itu juga si pelomtoi ini juga kantoi menonton wayang kulit cerita beruang di rumah hamid wali bersama si sapeah ni.bodohlah si pelomtoi ni,dah tau si dayang selasih mempunyai mata-mata yang cukup hebat,awak kalau tampan macam arjuna perkasa wal imarah al-taqwaun mubin atau sekurang-kurangnya macam tom pelayaran(cruise) takpelah.ini dah la muka bengis,perut boroi.kecohlah!

maka cinta kubus ini menyebabkan si pelomtoi ni terperangkap.tapi kenapa ketiga-tiga gadis itu cintakan si pelomtoi,itu yang menjadi persoalannya.sama ada sapeah,dayang selasih atau dayang teratai,yang mana menjadi pilihan si pelomtoi.punai cuma ada satu tapi apam ada tiga.seperti yang selalu diwar-warkan oleh karl marx idola mamat poyo cakap sosialis yang selalu merepek di blog mat jual nombor mapiau,atau di blog budak tak siap kerja sekolah kena denda dengan cikgu bangun berdiri,"mengikut kemampuan dan mengikut keperluan".kemampuan si pelomtoi ni memang boleh dipertikai.setakat lari setengah padang dah berpeluh-peluh.apatah lagi nak bertahan di ranjang.keperluan,kalau satu punai takkan perlu sampai tiga apam.melampau lah tu.ada lagi bujang tampan seperti hisham rais tok guru petapa di bukit jerebu,walaupun bergaya dan tampan tapi tak cukup beriman dan bertakwa,tidak seperti arjuna perkasa wal imarah al-taqwaun mubin,tapi kira ok lah,tapi dia tetap solo je walaupun ada juga didengar cerita anak-anak gadis yang sanggup mendaki bukit jerebu tu untuk menuntut ilmu kah kah kahnya tu.dengar cerita je tapi tak pernah tengok.kalau ada ingin juga arjuna perkasa wal imarah al-taqwaun mubin masuk sekaki.

jadi,apa rahsianya?rupa-rupanya si pelomtoi ini seorang penyair yang hebat.bab ni arjuna perkasa wal imarah al-taqwaun mubin ni kantoi.ini benda lagho seperti yang dikatakan oleh pak imam serban kampung dato haron.ini benda melekakan,tapi benda melekakan ini yang selalu menarik perhatian gadis-gadis.lalu dengan menebalkan muka arjuna perkasa wal imarah al-taqwaun mubin ni meminta ilmu jampi syair si pelomtoi ni dan akhirnya berjaya mendapat puteri dari majapahit yang bernama bibik kuncoro sakti.selamat melahirkan anak yang dinamakan wan runi sempena nama perwira dari manchester bersatu.

tapi rasa-rasanya,takkan sampai ramai begitu.arjuna perkasa wal imarah al-taqwaun mubin ni terasa dirinya diklepet si pelomtoi.rupa-rupanya si pelomtoi ni memang mamat kantoi,dia ni rupa-rupanya mengadjust awek-awek di laman sembang dengan menggunakan nama dan wajah arjuna perkasa wal imarah al-taqwaun mubin.memang chee bai.sanggup menggunakan nama orang yang tampan lagi beriman dan bertakwa dengan benda-benda lagho dan merosakkan minda.memang chee bai ini pelomtoi.dari dulu asyik terkantoi.kantoi main kayu empat lah,kantoi guna nama oranglah,nasib baik tak kantoi guna kad kredit palsu,kalau tak mampos kena penjara.

dengar kata si pelomtoi ini sudah insaf kerana asyik kantoi.lalu dia pun kini bekerja di sungai bawang.baguslah.kerja elok-elok.jangan lepas ni terkantoi bermadu asmara di tepi sungai!

jadi anak-anak,jangan cuba di rumah(don't try this at home).

Wednesday, January 13, 2010

secawan kopi dan semangkuk nachos dan keju panas gelombang mikro.


hari ni lagi sebulan je anak aku akan lahir.lagi sebulan aku nak jadi bapak.jadi bapak ni bukan senang,tapi susah.

sementara tunggu makcik bibik dan bakal makcik iaitu minah kaki bertulang besi pergi membeli pakaian bayi,eloklah kiranya aku menulis sedikit.

sebenarnya aku rindu keropok lekor.aku jugak rindukan roti naan.dan bila hishamuddin rais bercakap tentang sambal rom,lagilah aku rindu.walaupun jerantut dengan kuantan adalah satu negeri,tapi kedudukan geografi membuatkan aku sekali sekala je dapat makan sambal rom.kalau orang lipis ke,raub ke,atau gua musang,mungkin selalu dapat.tanya zharif manchester bersatu,dia tahu agaknya.

agaknya macam mana suasana kat malaysia sekarang?dengar cerita nak tahun baru cina.mamat pelompat parti cerita keadaan kat jalan pudu pun,cerita yang menarik.mesti meriah bakar mercun dan tanglung.mesti mat fasis agama keluar fatwa makan pakai pancungbatang(ini bukan erotik tapi ini chopstick) adalah haram disisi islam kerana rasulullah tak pernah makan dengan benda ni sebaliknya dengan tangan.lepas tu bakar mercun juga adalah haram kerana ini boleh menyebabkan akidah umat islam tergugat,sebab tujuan orang cina bakar mercun adalah untuk menghalau hantu.

kat sini,takde apa yang menarik pun.salji memutih sepanjang jalan.sekali sekala nampak penyondol salji menyodok salji di jalan-jalan.kalau dah duduk sini setiap hari kena tabur garam kat depan rumah,nanti tak licin bila berjalan.aku tak tau la kenapa tapi itu yang bapak aku cakap.dia dah pernah duduk kat kolamlimpa(liverpool) dulu,aku ikut je cakap dia.

dengan semangkuk nachos dan secawan kopi panas ni,sambil atasgaris(online),sambil membaca,sebenarnya hari ni aku tak tau apa nak tulis.entah,aku lebih risaukan macam mana nak jadi bapak ni agaknya.yang abah aku pulak takde pulak wasiatkan aku buku "cara-cara menjadi bapak yang baik" ni.tapi satu lawak jenaka yang agak pedas,minah kaki bertulang besi menjangkakan anak aku bakal jadi penyokong kolamlimpa sebab abah aku penyokong kolamlimpa,aku penyokong manchester bersatu,nanti anak aku sokong kolamlimpa dan cucu aku sokong manchester bersatu.pulak dah,macam cerita p ramlee pulak.

terus terang,aku sebenarnya takut nak jadi bapak.orang yang sebaya dengan aku,mamat pelompat parti rilek-rilek je kacau-kacau perempuan kat tempat kerja,mamat mapiau aku tak tau sebab dia tak pernah cerita,zahir hidung kemek masih merempit,robert pulak takde khabar berita,dengar kata jadi usahawan gambir yang berjaya.entahlah,kalau ada member-member,mesti buka meja(open table) keropok lekor dengan goreng pisang sambil sembang panjang.

oklah,nak membayar barang.chalo!

Tuesday, January 12, 2010

antara otai dan sochai.


aku yakin semua orang antara kita pernah masuk pakaian beruniform sekolah.sama ada pengakap,pandu puteri,persatuan bulan sabit merah atau kadet polis.atau kadet bomba yang tak pernah-pernah buat latihan langsung kat sekolah aku.aku yakin,demi cop pada sekeping kertas oleh cikgu-cikgu,korang semua masuk benda-benda haramjadah ni.kalau tak,takde sape nak pakai baju bongok ni.

nanti dulu,aku tak kutuk orang yang masuk sebab aku sendiri pun masuk.kalaulah aku kena masuk sekolah balik aku akan kembali menjadi pengakap.minah bertulang kaki besi dulu pun pandu puteri,arwah elly masuk persatuan bulan sabit merah.semuanya kekal tak pernah berubah.mamat pelompat parti?mamat ni pasti akan melompat dari satu uniform ke satu uniform.kalau aku jadi bapak dia aku dah tempeleng dia sebab menghabiskan duit nak beli uniform.

apapun,ada pekerjaan yang memerlukan uniform.polis pakai baju uniform,jururawat pakai baju uniform,tentera pakai baju uniform,badut mcdonalds pun pakai baju uniform.tanpa uniform orang tidak dapat mengenali pekerjaan kita.kalaulah badut mcdonalds yang saman kita di jalan raya kita mesti pelik,mestilah polis.jadi polis kena pakai baju polis.sama juga bila kita pergi ke hospital untuk berubat,mestilah kita kenal jururawat bila dia pakai baju uniform(terutama awek mantap yang datang dari puchong,jangan marah mamat pelompat parti hehehe!)

tapi,disebalik uniform itu,adalah diri kita sendiri.kita kena jadi diri sendiri bukan uniform tu.aku teringat masa kat sekolah dulu,ada seekor mamat ni nama dia zakuan.zakuan ni orang panggil dia norian mai-sebab dia kadet polis.lagi satu mamat ni suka sangat memakai baju uniform polis yang lengkap dari kepala sampai kasut.lengkap.kalau dia menyamar jadi polis kat luar sekolah pun orang percaya dia polis.kalau aku ada baju polis macam dia aku dah paw orang kat luar dah.mamat ni,yang digelar norian mai juga adalah seorang pengawas yang pernah dimaki minah kaki bertulang besi sebab apa tah,korang tanyalah sendiri,aku mana ambik tau pasal pengawas mawas ni.mamat norian mai ni juga merupakan ketua kadet polis sekolah yang perasan tampan dan bergaya tapi sekor minah pun tak ambik pot.bahkan kalau ada encik kacang(mr bean) pun minah sekolah akan tertarik dengan encik kacang berbanding mamat norian mai ni.pendek kata,mamat ni poyo,dan sochai.sochai ni dalam istilah rempit ialah poyo jugak lah.kira thesaurus poyo jugak.

kadang-kadang setiap selasa petang aku tengok dia arah orang ketua kawad,aku rasa nak takut pun tak,nak gelak nanti kesian anak orang.tapi serius tahi(serious shit) mamat ni memang kerek dan bagak.budak-budak junior dia bukan nak hormat,bantai gelak adalah.kalau ada cikgu barulah berdisiplin.ini menunjukkan perbezaan antara otai,dan sochai.bila seseorang itu otai,macam eric cantona,orang akan hormat dia,lawan dan kawan.tak puas hati terajang je.hari ni aku bercakap tentang kualiti kepimpinan,adakah kepimpinan kau tu otai,atau sochai?

kadang-kadang gaya kepimpinan yang dibuat-buat untuk mencipta kegerunan dan ketakutan tak menjadi.contoh bila dollah badawi jadi perdana menteri,semua orang buat tak pot je.cuba kalau eric cantona jadi perdana menteri,konfirm nik aziz pun gugur janggut nak bercakap dengan dia.tapi disebalik uniform yang kita pakai,adalah personaliti kita sendiri.tak semestinya kau kena pakai baju punk kau boleh nampak cool.kadang-kadang kau bermohawk bertindik semua kau tetap poyo.kadang-kadang kau pakai baju uniform pun kau boleh nampak sejuk(cool).bukannya pakaian yang menentukan kau otai atau sochai,tapi perangai kau.

aku tak tahu apa dah jadi dengan si zakuan norian mai tu.aku harap lepas ni janganlah dia jadi ketua polis negara.kalau zakuan ni jadi ketua polis negara,rempit dah dapat takluk satu negeri kah kah kah!

Monday, January 11, 2010

nicholas saputra dan dian sastrowardoyo.


setelah tertekan melihat minah kaki bertulang besi beremosi melayan pawagam syurga berkali-kali,makcik bibik mengajak dia untuk melayan sebuah filem indonesia yang agak kitsch dan bimbo berbanding cerita pemikir berat-berat yang sering ditonton oleh minah kaki bertulang besi ini.ceritanya ada apa dengan cinta.kan tenang je tengok bimbo melompat-lompat masa mula-mula tu.niat sebenar makcik bibik supaya minah kaki bertulang besi tidak mempengaruhi kandungannya,nanti sering murung,jadi hiburkanlah hati.

jadi kami pun menontonlah bertiga filem indonesia ni.kelebihan cerita ini semua orang boleh faham.jadi cerita punya cerita ada pulak mamat ni yang tulis puisi.dalam hati aku,apa yang seronok puisi puisa ni?sampai boleh buat awek terguling-guling nangis?

zaman aku kecik-kecik dulu,aku memang tak pandai berbahasa.kalau jumpa orang tua pun dorang cakap aku tak berbudi bahasa punya budak.aku lemah sikit bab bahasa-bahasa ni.bahana aku retilah.

dulu masa kat subang jaya aku ada cita-cita nak ada kugiran,macam mamat pelompat parti.mamat pelompat parti selalu bila pegang gitar aku,dia dengan kod(chord) yang bodoh.c,g,a minor lepas tu f.mula-mula mamat ni pegang aku dah tergelak sakan.mamat macam ni yang dua adik beradik cun rebut-rebutkan tu?lepas tu bila mamat tu nyanyi lirik yang tak pernah aku dengar,lepas tu mamat tu ambik pen dan tulis.ooo,rupanya mamat ni walaupun tak reti goreng-goreng tapi buat lagu sendiri pandai yer..

satu masa,masa minah kaki bertulang besi pergi ke singapura untuk pertandingan papan roda(skateboard),mamat pelompat parti ini telah datang ke rumah aku.cuma beza kali ni tiada minah kaki bertulang besi.rupa-rupanya mamat ni telah mengadakan taktik yang agak chee bai,iaitu menggunakan puisi dan lagu untuk menawan arwah adik aku,elly.

semasa itu papankunci(keyboard) arwah masih ada lagi,jadi mamat pelompat parti ni tahu setiap pukul 4 petang arwah akan berlatih bermain papankunci.jadi satu hari yang tempat tu,mamat tu bermain gitar,mengikut arwah bermain lagu "saya mahu pegang tangan awak" nyanyian kumpulan beatles(aku takde bahasa melayu dalam perkataan tu).dan dengan chee bainya mamat tu bermain lagu-lagu yang menyeronokkan hati arwah.apa yang mengejutkan aku,mamat pelompat parti ni yang aku nampak selenge je rupanya suka berseni.dia pernah lukis gambar arwah adik aku besar saiz a1.masa minah kaki bertulang besi jumpa lukisan tu dia hampir-hampir nak koyakkan--nasib baik aku ada.tapi lepas beryahoo dulu mamat pelompat parti cakap dia dah hampir tak boleh melukis sebab dah lama tak berlatih.lepas ni,kau berlatih lah puas-puas.sayang bakat kau tu.ye lah,dulu kau pernah kerja kat komik,kalau lukisan kau macam sampah,macam mana boleh kerja kat syarikat komik,kecuali kerja kau bancuh kopi.



"aku tak peduli,ada atau takde kau,kau tak tahu,hati aku jatuh dan pecah..." lagu ada atau takde kau dari rambut palsu kelly minah ni sedang menyanyi.



"sekarang kau lari sepuluh kilometer cepat,sebelum aku baling balang kopi kat muka kau,cepat!" itulah dia lakonan minah berkaki besi dalam teater.

apapun,selamat bekerja besok kepada mamat pelompat besi.semoga sejahtera hendaknya besok menghadap hidop baru!

mamat suka minah,tu biasalah kan.



teringat kepada cerita uda dan dara pada zaman klasik melayu.ketika itu mat karung guni adalah senario kepada orang melayu ketika itu.cerita yang menasyikkan,cerita yang mendayu-dayu.cinta yang indah tetapi ditolak kerana tiada harta.

lalu untuk menghilangkan kebosanan cerita melayu ala sembilu sembulu ini,aku pergi membuka cerita kayusuci(hollywood).macam tu jugak.cuma biasalah,julia stiles menari-nari ada jugak nampak jalan ceritanya berbanding cerita melayu.

bukak cerita itali,pawagam syurga(cinema paradiso) yang diulang tengok beratus puluh juta kali oleh minah kaki bertulang besi.macam tu jugak.apa kes?

bukanlah aku ni mat bebal tak faham perasaan cinta tapi kenapa manusia bila nak beremo mulalah cari cerita-cerita camni?seolah-olah ada satu fahaman tahyul yang segala gundah gulana akan berakhir bila menonton cerita begini.woit,gerak atas(move on) la!

aku juga pernah putus cinta.masa aku kerja di mcdonald's seksyen 3 bersama dengan mamat pelompat parti,aku jatuh cinta dengan seorang minah tukang layan nasi ayam.minah tu takdela pakai baju dolce dan gabbana,kalau ada baju jenama gaban pun dia rembat je.tapi aku suka dia sebab,entah,aku pun tak tau.sebab selama ni aku ni hanya pak badut didepan mata dia,jadi dia tak pernah anggap aku serius.satu hari aku bertanyalah "dah berpunya ke?" sekali dia kata dia dah bertunang.mula-mula aku cuma gelak-gelak sekali minah tu betul-betul dah bertunang.nak kahwin bulan depan.mau tak terguling aku dalam tasik shah alam.mamat pelompat parti je yang sanggup teman aku selain sekotak rokok marlboro cahaya(light).

aku akui,aku tak ganas(terror) ayat-ayat minah ni.bahkan,untuk mengayat makcik bibik kau ni pun,menggunakan ayat-ayat si mamat pelompat parti.kadang-kadang bila tengok balik takde lah gempak sangat pun,tapi setiap orang ada caranya tersendiri.ada yang nak mengorat dengan cara remp motor,ada dengan cara beli bunga,ada yang dengan cara buat lawak dan ada yang dengan cara menyamar jadi orang lain dalam beryahoo.macam-macam cara,tapi bila berhasil,biasalah,gembira satu badan.

tapi dalam kehidupan yang serba mencabar dan moden ni,cara manusia menjual minyak sudah berubah.tidak seperti kucing yang hanya memancut di tepi tiang dan kerusi sejak berjuta-juta tahun tak pernah berubah,manusia sentiasa menjadi canggih dan kompak.tapi pada akhirnya,kebahagiaan itu tercapai bila dua hati digabungkan.dia tak jadi angan-angan dengan hanya melayan pawagam syurga setiap hari.atau melayan lagu kepalaradio tinggi dan kering dan juga lagu merayap(creep).semua ini menyebabkan cinta itu jadi seksaan.kecuali kalau kita suka diseksa macam filem bondage porno,tidak ada siapa yang nak diseksa dalam cinta.semua orang mahu gembira.

aku juga hampir terjun ke tasik bila mengetahui siti nurhaliza berkahwin dengan datuk k.tapi aku rasa alahai,selebat-lebat misai datuk k pun,lebat lagi bulu punaiku.tapi begitu,siti tak memandang kelebatan itu,dia hanya memandang kelebatan wang ringgit.pasrah sajalah.

yang penting,kita jalankan saja hidup ni.tak guna menangis layan filem pawagam syurga tu.pelakon dapat duit kita asyik menangis.



akhir sekali,fatin farhana gadis shah alam yang comel,mana dia pergi?mamat pelompat parti kau masih beryahoo dengan dia kan?kan?



dan kepada julia,kalau ada kiranya terbaca blog ini,silalah komen cepat-cepat.dah lama kiranya tak on yahoo bersama-sama,kan?

Sunday, January 10, 2010

cerita di kantin sekolah.


untuk menceritakan cerita keluarga aku sangat panjang,jadi kena cerita satu bab ke satu bab.cerita hari ini cuba untuk menghangatkan suasana di takat beku.perjalanan cerita ini kembali ke malaysia yang sekarang tengah panas dengan bakar-membakar.

tahun 1997 keluarga aku pulang ke negara malaysia selepas hampir 5 tahun tinggal di itali.pada awal kehidupan aku di malaysia terdapat banyak kejutan budaya yang harus ditangani.dan malang bagi aku kerana semua orang dapat belajar di sekolah rendah,aku terus straight ke sekolah menengah.asalnya aku ditakutkan oleh saudara aku yang aku kena ditambah setahun kerana tidak pernah bersekolah di malaysia sebelum ni,dipanggil kelas peralihan,tapi disebabkan aku tak nak masuk jugak kelas peralihan,aku terus je masuk tingkatan satu.satu kelebihan aku adalah kerana aku melayu,jadi cikgu pun buat tak pot dengan status peralihan yang sepatutnya aku kena hadap.ni kes klepet sekolah hahaha!

alkisahnya,sekali peperiksaan pertama aku bergelar pelajar sekolah di malaysia.cerita aku cuba dingorat pelajar perempuan sekolah tu malas la nak cerita,nanti mamat pelompat parti terasa tercabar pulak,hahaha!disebabkan aku sudah biasa bertutur dalam bahasa malaysia yang bukan dewan bahasa sebaliknya jalan pudu punya dewan,menyebabkan aku dapat 'f' dalam bahasa malaysia.aku dikutuk habis-habisan oleh rakan dan taulan,tapi sebenarnya bagi aku,takde sape pun orang melayu yang bercakap bahasa malaysia macam dewan bahasa.ini satu kejadian aneh bagi aku.aku menulis dalam bahasa yang orang kebanyakan guna,dan aku gagal.jadi,bahasa yang mana yang sepatutnya dipakai,bahasa buku dbp ke atau bahasa orang ramai?tanpa orang ramai,buku tu tinggal kumpul habuk je,betul tak?

semasa aku di tingkatan satu,aku ada seorang kawan yang berbangsa iban namanya robert.dialah kawan sepuntung rokok,dialah kawan sepanjat pagar,dialah kawan serempit aku.robert ni bila lepak kat kantin sekolah suka duduk di sebelah aku sebab aku selalu ditegur sapa oleh awek-awek di sekolah(tahun pertama je,lepas tu dorang dah tau perangai aku macam gampang dorang buat tak pot je).robert ni beragama kristian.dia makan rumah aku tak kisah,aku makan rumah dia tak kisah.takde prajudis.nak prajudis apa,ayam yang dibeli pun sama-sama kat kedai yang sama.jadi satu hari dia bertanya dengan aku,"kenapa orang melayu tak pernah makan kat kedai cina?orang cina selamba je makan kat kedai tomyam?".aku pun katalah,"sebab ada babi agaknya".robert pun cakap,ala orang cina pun tak makan daging,takkanlah orang melayu tak nak makan sebab ada babi je kot.aku tak nak jawab soalan tu nanti ada pak serban serang blog aku macam minah kaki bertulang besi selalu kena.dan robert juga pernah tertipu dan terpesona yang adik aku minah kaki bertulang besi ini seorang anak angkat dari bosnia.robert cuba mengorat tapi malangnya,dia tidak kenal siapa itu maximillen robbispierre tokoh revolusi perancis.atau vladimir lenin pemimpin pertama soviet.minah kaki bertulang besi minat orang yang intelek.orang ilek dia tolak.

tapi cerita robert ni sebenarnya berkisar kepada prajudis yang berlaku di malaysia akhir-akhir ini.kes berebut nama tuhan.sebenarnya tuhan kat atas tu tak ambik pot pun dengan dorang ni,cuma dorang ni je yang lebih-lebih.aku telah mendapat satu esurat dari tanpa nama(anonymous) mana entah yang berkata kedudukan melayu telah terancam.ini adalah dalang dari anasir-anasir jahat yang mahu mengugat kestabilan negara.kejadian bakar membakar ini dilakukan oleh kristian sendiri,katanya.

aku berfikir,kalaulah anak melayu boleh merempit dengan anak iban,takkanlah tak boleh berbuat baik dengan menjaga keamanan bersama?takkanlah makan satu meja pun tak boleh?kenapalah orang malaysia macam ni?

arwah elly ada berpesan kepada semua,"kita tak perlu senapang dan senjata untuk melindungi kita,kita ada perasaan cinta" dan aku rasa ini benar.aku rasa kita beli senjata sebab kita takut diancam orang lain.padahal orang lain takde pun nak gaduh-gaduh.lepas tu kita dah tak tau nak buat apa dengan senjata kita,kita serang orang.tak kisahlah mana-mana pun,mamat pelompat parti pun ada kata dalam blognya "nak menari tango kena dua orang".

aku kadang-kadang fikir,macam manalah kalau kawan-kawan rempit aku tahu yang aku ada darah yahudi?sedangkan cina pun kena takik kepala(aku dah tentu tak nak terlibat kerja bodoh ni walaupun aku pernah tersabit dalam tuduhan - nasib baik aku ada alibi - aku dengan mamat pelompat parti tengah melayan liga juara-juara masa kejadian).kalaulah dorang tau aku yahudi,agaknya aku dah arwah agaknya.kenapalah orang melayu ni benci yahudi.tahun 2007 masa aku sekeluarga balik nak melawat kubur arwah nenek aku,aku nampak pelekat kat kereta siapa entah,"allah laknat yahudi".eh,kalau allah laknat yahudi takkan dia lantik nabi musa,nabi daud,nabi zakaria dan lain-lain sebagai nabi.

bila difikir balik,kita ni semua adalah manusia.buat apa nak gaduh-gaduh.kalau berentot-entot dengan orang bukan islam pun mengandung gak.ini bukan soal kepercayaan,ini soal kemanusiaan.

dalam kedinginan malam ni,si adryan sepupu makcik bibik kau ni sedang bercerita tentang kecantikan samantha andrews minah jaga kedai kat depan rumah.walaupun beragama islam,dia tak ambik pot pun samantha tu agama apa.bahkan kat indonesia tak pernah ambik pot pun dia agama apa.lantaklah.cinta tu kan dari hati yang ikhlas.tak pandang rupa,dan apa pun jenis fahaman.sebab tu walaupun muka mamat pelompat parti seperti seekor makhluk aneh dari negeri shrek namun dia tetap ada pasarannya tersendiri.orang kata 'niche'.ada kelompok tertentu yang akan suka makhluk aneh ni.panggil dia comel la,muchuk masham la.

cerita di kantin sekolah ni berakhir dengan ayat ini,dimana robert sekarang?apakah dia masih mengingati aku ataupun sekarang dia dah sedia dengan molotov cocktail nak bakar masjid depan usj 6 tu?ataupun dia dah berkahwin dengan gadis melayu dan masuk islam?apa yang aku harapkan,malaysia tinggalkan budaya bodoh dan kolot ni.kita ni semua anak manusia.jin pun ada bangsa-bangsa,jin afrit,jin tanah,jins shamsuddin tapi mereka tetap bersatu mengacau manusia.jadi janganlah pisah-pisahkan orang lepas tu nak bakar-bakar rumah ibadat orang.bakar rumah reban ayam pun orang marah,rumah ibadat apatah lagi.

Friday, January 8, 2010

zuhur jumaat di kuala geri.


saya sudah mula lupa rasa cendol atau rojak di depan masjid yang sangat nikmat satu ketika dahulu.tatkala menunggu panggilan azan,waktu panas terik 32 darjah celcius telah memanggil cendol untuk menyapa tekak saya.kini,pada suhu -9 darjah celcius,memang buat lawak kalau saya teringinkan air batu campur atau cendol.

orang ramai berbondong-bondong ke masjid.masjid baitunnur adalah masjid terbesar di amerika utara.masjid ini berharga 15 juta dolar kanada dengan dana kerajaan sekular kanada.masjid ini walaupun dibina oleh masyarakat ahmadiyyah yang mazhabnya lain dari mazhab syafie,tapi peduli apa,kita bukan sembah imam tapi kita sembah tuhan yang maha berkuasa.

sungguh aman masjid ini.khutbah solat jumaat hari ini bercakap tentang pentingnya hidup bermasyarakat dan saling membantu.tajuk ini tidaklah hangat dan gempak kalau di malaysia.mungkin sudah basi,atau bahasa jermannya,kitsch.

tetapi,sungguhpun kitsch tajuk khutbah itu,tajuk khutbah itu masih lagi relevan untuk masyarakat islam kita.masyarakat islam yang ada pada hari ini mengencing dan meludah kepada idea hidup bermasyarakat.hari ini mereka sudah tidak peduli kalau jirannya mati kelaparan.sedangkan rasul pernah bersabda "tidak kamu menjadi seorang muslim sekiranya membiarkan jiran kamu kelaparan".

saya mengambil pendekatan begini,saya kesal apa yang berlaku di malaysia semalam.tiga buah gereja diserang dan dibakar oleh orang yang tak beragama tapi mahu tunjuk samseng.sedangkan semasa khalifah-khalifah islam menakluk negara lain,rumah ibadat agama bukan sahaja tidak dibakar tapi dipelihara untuk keadilan orang yang bukan islam.inilah asas yang didirikan oleh nabi muhammad,saling hormat-menghormati.

saya bercakap dengan nada yang serius.saya melihat fasisme di malaysia kini sudah sampai ke peringkat kronik.semasa saya menjadi rempit,memecahkan kedai cina dan merompak kedai india adalah satu perkara yang biasa dilakukan oleh orang melayu.saya menolak untuk lakukan perkara ini kerana,saya sendiri bercampur-campur keturunan saya.saya juga ada darah irish,saya ada darah turki,dan saya ada darah yahudi selain melayu.kerana saya menganggap semua manusia berhak untuk menyembah apa yang mereka sembah,dan saya tidak memusuhi mereka hanya kerana berlainan agama,berlainan kulit atau berlainan fahaman.kalau ada pun,saya cuma bermusuhan itupun hanya 90 minit terhadap peminat kolamlimpa(liverpool).habis perlawanan,saya rasa saya tidak seharusnya melanjutkan permusuhan itu kerana ryan giggs pun sudah bersalam dan berpeluk dengan steven gerrard.dahulu semasa saya belum matang saya redah saja hayunan penumbuk tapi kini saya rasa benda itu terlalu bodoh jika dilakukan.

kepada rakan-rakan katolik di malaysia,saya mengajukan salam keamanan kepada semua.saya ingin memberitahu,tidak ada siapa yang membakar masjid di kuala geri atau di seluruh kanada.itu perkara bodoh.jika ada katolik yang membakar masjid(itu pun jika ada) orang katolik sendiri akan mengutuk tindakan ini.tindakan ini adalah tidak wajar.

pendirian saya terhadap nama allah?saya,mudah.nama tuhan adalah hak ekslusif tuhan,bukan hak ekslusif orang melayu.kalau nak kecoh-kecoh nak sibuk nak pertahankan nama tuhan ini,pergi ke tanah arab.orang kristian juga menyembah allah,bezanya mereka tidak percaya kepada muhammad.itu adalah hak mereka untuk mempercayainya.

kalau ada yang nak bising tentang tiga kesucian(holy trinity),perkara ini adalah kepercayaan mereka.sama seperti perspektif tahi lembu,tahi lembu adalah perkara yang sama.orang ramai berasa jijik dengan tahi lembu tetapi orang kemboja memakannya dengan penuh enak sekali.benda yang sama,perasaan yang berlainan.(amaran:ini cuma konsep,bukan nak samakan contoh,kalau bodoh pergi ketuk kepala sendiri)

begitu juga dengan allah.orang kristian mempercayai allah dengan caranya.orang islam mempercayai allah dengan caranya juga.ini bukan bercakap tanpa berasas,ini saya sudah tanya dengan semua pihak,islam dan katolik.

jadi,jangan gunakan agama atau bangsa semata-mata ingin mendapatkan tanda 'x' di kertas dalam pilihanraya akan datang.atau mendapat kontraktor kelas f,kalau paling busuk pun menjadi ketua pelajar universiti.jangan bunuh orang kerana kebodohan sendiri.

zuhur jumaat di kuala geri yang dingin,selepas pulang dari masjid,polis yang saya percaya beragama katolik,mengawal lalu lintas jalan raya sambil tersenyum melihat umat islam pulang dengan hati yang lapang selepas menyembah tuhan yang maha berkuasa.

secara jujur,sebagai seorang muslim,saya kecewa dengan ini.ini yang menyebabkan saya atau seluruh keluarga saya takut untuk pulang.saya tidak mahu anak saya yang bakal lahir,soeffiyan shahrul sulaiman dididik oleh sistem pendidikan yang fasis dan pecah belah.

percaya pada konsep 1malaysia?lebih baik buat ini dari percaya konsep tu.

Thursday, January 7, 2010

muzik bawah tanah dan tiang batu.


pada pukul 7.41 malam waktu saya menulis ini,rumah saya ditimbuni salji.nak keluar tak boleh,nak jalan-jalan tak boleh.saya kena jaga isteri saya di rumah,kalau tidak saya sudah pergi beronggeng.tapi sambil ditemani kesejukan dan ketakutan untuk menjadi ayah,saya ditemani oleh adik saya minah kaki bertulang besi.minah kaki bertulang besi sejak akhir-akhir ini selalu mendengar muzik-muzik yang sungguh enak dan mengasyikkan.kadang-kala diselitkan juga kumpulan mamat pelompat parti iaitu rambut palsu kelly(kelly's wig).tapi saya ingin bercerita tentang satu lagu yang dipromosikan oleh minah kaki bertulang besi ini kepada saya.

kata minah kaki bertulang besi,kumpulan ini berasal dari negeri george w bush berasal iaitu texas.saya sudah membayangkan topi koboi dan kuda bersama pistol.rupa-rupanya bukan.kumpulan ini bernama letupan dalam langit(explosion in the sky).kata minah kaki bertulang besi ini,aliran lagu ini adalah tiang batu(post rock).saya merasakan saya juga sudah menjadi tiang muda(post young) dan melangkah ke alam tua.

teringat usia saya semasa belasan tahun.discotechque warp jalan sultan ismail adalah tempat persinggahan saya setiap hujung minggu.walaupun saya tidak memakai kasut doktor marten atau membuat rambut mohawk,tetapi saya tetap masuk jugak.lagipun,seperti juga agama islam,peminat muzik ini tidak dihukum dari segi pemakaian.jadi,kalau nak pakai baju batik macam jemapoh ke manchestee tu pun takde sape nak marah.saya merupakan peminat muzik batangkeras(harap maaf,ini bukan erotik,tapi ini adalah hardcore).saya peminat kumpulan sistem yang bawah,anti bendera,bendera hitam,kennedy yang mati,agama jahat(bad religion nama band okay,aku ketuk kalau nak sape nak balut serban kat kepala aku),dan ketahanan(strife).kugiran di malaysia pula,saya suka kepada barah keranda,puak buta,projekt ak,dan lyme.kadang-kadang layan yang lebih lembut sikit seperti t-shirt tujuh kolar atau jarimentega.

saya kadang-kadang terfikir apa sudah jadi kepada kawan-kawan sepogo saya.menurut kata cerita mamat pelompat parti satu ketika ketika beryahoo,dia kata dia jumpa kawan pogonya yang akhirnya menjadi agen mlm.alamak apahal sampai macam tu?ada pula kumpulan kulitkepala(skinhead) yang kini menjadi tok sheikh serban.aku tak dapat bayangkan kalau dia pergi gig pakai serban.tapi seperti saya katakan,lantaklah nak pakai apa pun pergi gig.

saya sedar,semakin usia kita bergerak,semakin slow pergerakan kita.kita tak boleh selamanya jadi macam muda-muda.dulu,kita pakai redah je.minah kaki bertulang besi tak pernah fikir pun dia akan berjalan macam cyborg polis robot(robocop) bila dia jatuh dari papan luncur(skate).kawan saya adi tak pernah terfikir akan jadi lumpuh sebab saraf otak mati bila merempit.semasa muda kita tak pernah fikir,kita tahu nak buat je.tapi sekarang,kita sudah tua.kita kena fikir apa akibatnya kalau kita buat itu atau ini.tapi tak bermakna kita kena korbankan prinsip kita.tak semestinya bila bengang dengan malcolm glazer kena keluar dari manchester bersatu.

walau macam mana pun saya akan tetap merokok.tapi tak bermakna saya boleh sesuka hati merokok.dulu bila saya merokok,saya dan abah saya akan ke luar sebab menghormati arwah adik saya sherina yang ada asma.sekarang saya tak boleh merokok depan makcik bibik sebab tak nak menjejaskan kandungan anak saya.tapi tak bermakna saya tak boleh merokok.

sama jugak bila kita melayan muzik.tak semestinya bila kita dah tua kita tak boleh layan muzik batangkeras.tapi kita kena tengok jugak tempat,macam mana.sama jugak dengan geng sosialis,tak semestinya kena pakai baju merah atau baju che guevara baru sosialis.kalau nak jadi peminat manchester bersatu,tak semestinya kena pakai baju manchester bersatu je.woit,aku ada la baju vfb stuttgart masa aku pergi jerman dulu.siap tengok liga bola diorang lagi.

jadi jadi bodoh,kawan.kelakar aku tengok ada orang cerita tentang marxis dekat blog mamat mapiau jual nombor ekor.nak muntah dan nak tergelak.minah kaki bertulang besi ni pernah cerita kat aku yang mamat ni pernah nak suruh dia masuk kumpulan sosialis dia.kalau dia tanya aku la,aku cakap,pemuda pekembar(umno la tu) pun ada kugiran,kalau kumpulan sosialis takde kugiran memang lawak bodoh lah.aku kesian dengan mamat pelompat parti sebenarnya.dia ni pandai tulis,pandai pengaruh orang.tapi bila mamat pelompat parti ni masuk kumpulan sosialis ni,dia dah tak berjamming,dah tak berpogo apatah lagi berentot-entot.bahkan sue awek si mamat pelompat parti pun pernah mengadu yang hubungan mereka tak sehangat dulu.nak saya buat apa lagi,saya bukan doktor pakar sakit tuan.tapi sebenarnya mamat pelompat parti ni,kalau dia pandai cari jalan,bagus budak ni.cuma dia salah pilih haluan.

jadi berbalik kepada muzik bawah tanah ni.muzik bawah tanah ni memang rapat dengan idea-idea kiri.aku tak boleh nafi benda tu,sebab tu mamat pelompat parti ni suka.aku pun suka.tapi aku tak suka kalau kumpulan sosialis suruh baca buku macam esok nak jawab periksa,tapi takde kugiran dan benda-benda yang menyeronokkan.aku baca esurat(email) si mamat pelompat parti ni,dia cakap alasan kumpulan dia takde aktiviti sebab tak cukup orang.hekeleh,woit mamat pelompat parti,lu ingat tak kita dua orang je buat lawak tengah tasik shah alam,kejap je ramai yang pandang.

kalau dua orang je pun buat kerja tapi menarik orang,orang boleh ramai ikut.kalau 200 orang sekalipun tapi macam ceramah jpj,takde sape nak ikut.cakap dengan tokey kedai sosialis kau tu.

haha,mentang-mentang aku rempit kau ingat aku tak tau la buku marx ke bakunin.jangan pandang macam tu kawan.silap-silap gua lagi power dari lu.ingat,gua kenal idea kiri pun dari kemarahan menentang mesin dengan anti bendera,bukan karl marx atau vladimir lenin.

muzik bawah tanah inilah yang menyedarkan aku erti kehidupan.dan tiang batu serta muzik letupan di langit ni,buat aku fikir seketika,sebenarnya masa sedang bergerak.

p/s:masa hishamuddin rais kena masuk akdn(akta keselamatan dalam negeri),aku berkabung tiga hari beb.

suffian shahrul sulaiman.

anak sulung aku.berdebar-debar aku ni nak jadi bapak.

*suffian adalah nama yang dikehendaki oleh makcik bibik.shahrul adalah nama sempena arwah adik aku yang bongsu,shahrul izwan.dan sulaiman adalah surname keluarga.

Wednesday, January 6, 2010

blog,ruangku dan mukabuku.


aku berasa amat gembira kerana menang loteri semalam.kemenangan loteri aku ini membuatkan aku rasa sangat mahu berterima kasih kepada bil pagar(bill gates) kerana telah menubuhkan syarikat mikrolembut yang membawa alam siber ke setiap genap benua.dari kuala geri ke kuala ibai,dari tanahzea baru(new zealand) ke pantai gading(ivory coast),syarikat mikrolembut ini telah membawa kemajuan bukan saja dari segi pembangunan bahkan pemikiran manusia sejagat.

tetapi,ketika kita sedang seronok menghadap skrin komputer,eloklah kita fikir dari mana semua ini datang.sebelum tukar tiub berkahkahkah dan mamat pelompat parti mempromosi teh tariknya di mata dunia,sebelum siti nurhaliza menyanyi lagu cinta it,kita berhubungan secara fizikal atau dalam bahasa eddie hamidnya,bertentangan mata.sebelum ni mana pernah terfikir untuk aku berchat dengan dayana carrington yang berada di salford manchester dan berkenalan rapat.kalaulah subang usj tu ada farid dengan zahir hidung kemek,itu aje la kawan aku.kalau takde ruang siber,mamat pelompat parti sampai sekarang tidur kat longkang sebab tak dapat jumpa asparados.oleh itu kita wajar mengucapkan terima kasih kepada bil pagar kerana jasanya menyebar jaringdalam(internet) ke seluruh dunia.

apapun,ruangan blog,ruangku dan mukabuku ini datang dari satu perangai manusia yang mahu berkenalan antara satu sama lain.tidak seperti langau atau platipus yang dibela minah kaki bertulang besi yang bernama ezreen,mereka tidak mahu ambil pot rakan spiesis mereka kecuali untuk membiak atau ada yang mengacau kawasan mereka.dan dari sikap dan perangai manusia inilah maka teknologi berkembang.dan apabila tiba masa bil pagar melancarkan mikrolembut ini,banyak kegembiraan dapat diwujudkan.abdullah badawi dikesan tidur melalui jaringdalam.minah kaki bertulang besi sanggup tidak tidur malam kerana jaringdalam.mamat pelompat parti jumpa aweknya sue pun sebab jaringdalam.jadi semua orang harus berterima kasih dengan jaringdalam.mungkin mahathir juga spiesis tidur seperti abdullah badawi tapi tak dapat dikesan kerana masa itu jaringdalam tidak merebak luas.zaman mahathir kalau tengok gambar bogel tu pun dah cukup best.untuk melayan kadang-kala cerita nukilan seks di webmelayuboleh juga bagus.sekarang boleh masuk video.ada video porno,kalau nak tengok video yang bukan porno pun boleh tengok kat kafemeta(metacafe) atau tiubanda.zaman sekarang semua boleh.

begitu juga kalau dahulu kalau terlepas perlawanan bola kena tunggu pagi esok nak beli suratkhabar.sekarang bukak jaringdalam tengok markahsiaranlangsung(livescore).semuanya mudah.rafael benitez pun boleh buka jaringdalam untuk mencari ramuan krim pelebat rambut nanti.

pun begitu,adanya jaringdalam ini menyebabkan manusia lebih suka melayan porno dari menikmatinya sendiri.ada manusia yang sanggup menggunakan muka aku yang tampan,kacak dan bergaya ini untuk berporno secara maya.ini tidak adil,sebab aku ini seorang yang tampan,kacak,bergaya,beriman dan bertakwa.mana boleh macam ni.kalau nak berporno aku sarankan,daripada mengocok batang di depan skrin,pergi ke jalan chow kit atau kepong.atau di jalanmatahari pun banyak gadis-gadis genit yang boleh dipakai.atau buka jaringdalam dan mengajak(bukan berporno dalam siber) untuk berporno secara langsung.itu lebih baik kerana kepuasan dapat dinikmati secara bersama,bukan dengan tulisan atau kamerasaranglabahlabah(webcam) semata-mata.kalau boleh,pergi pinjam kereta ayah dan bawa kereta ke bukit cerakah.itu lebih afdal dan baik.

jaringdalam ini jugak menyebabkan manusia tidak tahu beza antara ilusi dan realiti.antara kehidupan dan angan-angan.menurut laporan profesor shay rail mengatakan bahawa 20 peratus manusia hidup secara kronik di kehidupan maya.20 peratus adalah angka yang membimbangkan.bahkan kita seharusnya sedar kita tidak akan jadi kenyang kalau kita melihat gambar burger di depan skrin komputer,kita kena masak burger untuk makan.atau beli.

tapi itu kekurangannya.tapi kadang-kadang kita terpaksa untuk hidup dalam kehidupan maya.aku tidak akan mampu bertemu dengan mamat pelompat parti sebab aku di kuala geri,mamat pelompat parti kat kuala lumpur.begitu juga kawan-kawan mamat pelompat parti seperti mamat yang selalu kena bangun berdiri sebab kena denda ngan cikgu tak siap kerja sekolah.atau mamat yang membuatkan aku menang loteri hari ini kerana nombor 2301.aku sungguh gembira bertemu dengan kawan-kawan mamat pelompat parti dalam maya,walaupun aku sedar lagi seronok kalau dapat berjumpa di kedai mapley dengan mereka sambil berborak.tanpa jaringdalam semua ini takkan berlaku.

aku sebenarnya rindu dengan kawan-kawan rempit aku di malaysia.adek,zahir hidung kemek,bob pantai dalam,mamat pelompat parti,radhi jerawat dan ramai lagi.sayangnya yang aktif dalam jaringdalam ni cuma mamat pelompat parti,jadi lebih baik dari takde langsung.aku juga masih tercari-cari mana dia gadis genit usj yang menjadi kawan baik arwah adik aku.kalaulah aku di subang jaya sekarang.

tapi jangan hanya melayan video porno di internet.keluar dan carilah pasangan anda.jangan seksa johnny anda.berikan kebahagiaan kepadanya.carilah,pasti ada.jangan menyamar pakai gambar member.beranikan diri,guna muka sendiri.jangan risau,kalau takut kena tolak,tanya mamat pelompat parti.dia ada jampi serapah jawa.tapi aku tau dia takkan bagi punya.jampi serapah jawa tu rahsia turun-temurun dia.tapi takpe,dengan jampi serapah jawa tu pun kalau takde keyakinan diri pun tak guna.yang penting kena ada keyakinan diri.

jangan jadikan jaringdalam ni macam udang di pasar.jadikan jaringdalam ni macam kolam udang.gunakan pancing sendiri bukan pancing member.gunakan umpan sendiri bukan umpan member.bila dapat pancing baru puas hati bila goreng atau masak berlada.nikmati kehidupan ni.jangan jadi bebal dan malas.bangun dari depan komputer dan cari jalan kehidupan ini.

Tuesday, January 5, 2010

mancini mansiti.


aku pernah tinggal di milan dengan keluarga masa usiaku kecil.aku tak tahu apa itu ding dang atau tora yang dipromosikan oleh mat sentul mat karung guni yang menjadi idola si zahir hidung kemek(kawan aku).aku diberitahu bahawa ding dang dan tora adalah punca kenapa anak-anak mengejar bai jual roti.bai ni pun satu,kata jual roti tapi jual ding dang.klepet punya bai.

semasa di milan,aku tidak tahu tentang bolasepak itali sangat sebab aku tinggal di kawasan orang-orang kaya.mereka berminat bermain polo dari bola.dan jiran aku adalah bernie finns,kawan aku yang memperkenalkan aku terhadap manchester bersatu.dia orang england,dan dia punca aku tidak pernah lompat parti bahkan terus setia dulu kini dan selamanya.

tetapi aku ada simpati terhadap milan antarabangsa(internazionale).sebab penyokong ultra ac milan buat aku menyampah dengan merah hitam(rossoneri) ni.perkauman dan suka bunuh orang.milan antarabangsa pun sama jugak tapi milan antarabangsa ni lebih bersopan santun.macam membandingkan pemandu kereta di pekan kota bharu dengan kuala lumpur.walaupun dua-dua mengamalkan prinsip anarkisme jalanraya(road anarchism),tetapi kuala lumpur lebih bersopan santun sebab orang kota bharu mengikut pengalaman aku suka main letak kereta tanpa teratur.tak tahulah keadaan sekarang.kalau dah baik alhamdulilah,ini adalah satu rahmat hasil doa nik aziz solat hajat di stadium satu masa dulu.walaupun kota bharu dan kuala lumpur tidak sesopan kuala geri tetapi kuala lumpur lebih baik.macam tu jugak milan antarabangsa dan ac milan,walaupun dua-dua badigol tidak seperti fan korea yang bekerjasama menyapu sampah di stadium bersama-sama selepas perlawanan.tapi milan antarabangsa punya penyokong lagi baik.

jadi,apabila liga juara-juara tahun lepas,perlawanan antara manchester bersatu menentang milan antarabangsa,aku ada sedikit simpati kepada jose mourinho walaupun aku menyampah semasa zamannya di jambatan stamford.tapi hati aku tetap bersama manchester bersatu walaupun barat perang(wes brown) macam bangang ketika menentang leeds bersatu.

jadi perlawanan jiran-berjiran antara manchester bersatu menentang manchester bandaraya,pastinya nama yang akan disebut adalah roberto mancini.mancini dahulu merupakan pengurus pasukan milan antarabangsa.dia diberhentikan kerja seperti pekerja nepal yang bekerja di restoran yang enggan mengangkat gelas kerana mengusha gadis kilang.dan kini mancini bekerja memburuh di manchester bandaraya.sementara itu alex ferguson yang baru berdarah otak menahan kebangangan barat perang yang pernah dikatakan cuba dibuang ke istanabaru bersatu(newcastle united) tetapi gagal kerana pujuk rayunya yang menggoda jiwa.jadi perlawanan jiran ini pastinya seronok seperti ezreen bergaduh dengan jiran rumahnya di usj sheeda kerana mengejek arwah adik aku elly sebagai gagap.lebam biji mata sheeda seperti anwar ibrahim ditumbuk rahim noor.

apapun,perlawanan ini pastinya mengimbau nostalgia buat insan yang bernama carlos tevez.mamat berwajah makhluk aneh ini sanggup lompat parti dari manchester bersatu ke manchester bandaraya kerana cemburu dengan ketampanan berbatov yang wajahnya seperti al pacino.pernah dikatakan hasrat hati carlos tevez untuk menjerit sepuas-puas di depan alex ferguson sekiranya dia menjaringkan gol menentang manchester bersatu.baik jangan letak mamat barat perang.karang kena baca talkin nanti.nak buat kenduri arwah lagi,mana nak pergi pejabat pendaftar nak daftar kematian nanti.kerja leceh bagi keluarga alex.aku tak sanggup atuk angkat aku ini dijerit oleh mamat berwajah makhluk aneh dari planet zargus ini.

aku selepas menangis sepuas-puasnya selepas manchester bersatu ditewaskan dengan leeds bersatu,aku tidak mampu lagi menangis jika tewas dengan manchester bandaraya pula.nanti bekalan air kena catu akibat kekurangan air.nanti baldi naik harga,susah hati pengguna yang keresahan.jadi aku mengharapkan kemenangan manchester bersatu sambil mengharapkan mamat berwajah aneh itu tidak menari goyang gerudi inul seperti yang dia sering lakukan sebelum ini.

aku rindu menonton bola pada waktu malam.semasa di malaysia aku selalu menonton bola pada waktu malam,ada banyak awek-awek untuk dikacau sambil menonton bola.tapi di kuala geri,aku menonton bola pada waktu pagi,atau tengah hari.leceh,macam zaman piala dunia korea jepun dahulu,ada pulak tengok bola sambil makan goreng pisang dan jemput-jemput pisang.mana keseronokannya?aku masih teringat lagi mamat pelompat parti selalu bersama aku ketika dia menjadi rakan seperjuangan aku dahulu.mamat pelompat parti ini sering menghabiskan rokok aku kerana dia seorang yang cepat emo dan tertekan.pernah sekali mamat pelompat parti ini menumpahkan teh tarik gelas besarnya ke atas seorang gadis yang comel kerana kekecohannya itu.jaringan van nistelrooy yang sepatutnya membawa keceriaan sebaliknya menjadi kemurungan buat mamat pelompat parti ini,sebab mamat pelompat parti ini dimarahi kekasihnya seperti cikgu ilmu hisab aku ketika aku tidak siapkan kerja rumah rumus algebra.

apapun,seperti ezam mat noor yang pernah bersumpah,mamat pelompat parti ini akhirnya jadi sesumpah dengan melompat ke catalan apabila perlawanan akhir liga juara-juara menentang manchester bersatu.aku mengharapkan sinar satu hari nanti menyedarkan kesesatannya dan membawanya ke jalan yang benar dan lurus ke trafford lama,bukan padang baru(camp nou).aku rindu dengan gelagat mamat pelompat parti ini apabila menonton bola.kenangan bersama mamat pelompat parti ini akan terus aku kenang,seperti anwar ibrahim rindukan ezam mat noor.

bagaimana suasananya kuala geri menonton bola?jawapannya suasananya seperti mahu membayangkan seekor tapir berjalan di tengah-tengah piramid jalan matahari(sunway pyramid) sebab ia tidak mungkin berlaku.di sini tidak ada jersi manchester bersatu atau mana-mana empat besar liga perdana barclay,tapi sebaliknya jersi hoki ais dari pasukan api kuala geri(calgary flames).walaupun kini aku menghargai hoki ais,namun mirnawan nawawi pemain hoki malaysia tetap aku kenang.aku selalu menonton bolasepak di kuala geri bersama isteri tercinta sambil makan roti bersama sirap maple bersama koko panas.walaupun romantik tetapi tetap tak best sebab menonton bola sepatutnya tidak romantik.sepatutnya isteri aku menemani aku ketika aku sedang menonton porno,bukan bolasepak.teman aku untuk menonton bolasepak sepatutnya mamat pelompat parti,kecuali jika ia menumpahkan teh tarik gelas besarnya terhadap aku.kekecohannya bersama memorinya yang cukup kuat menghafal nama pemain dengan hanya menyebut nombor jersi membuatkan aku suka menonton bolasepak bersamanya.mungkin dia suka makan kismis minda ismail kamus.atau suka membaca minda pelajar yang diterbitkan sebagai akhbar sisipan berita harian setiap hari rabu,yang aku diwajibkan beli di sekolah.

aku merasa sayang mamat pelompat parti ini keluar parti manchester bersatu sebab dia lebih tahu manchester bersatu dari aku.dia lebih tahu manchester bersatu dari budak-budak forum manchester bersatu dari segi sejarah.mamat pelompat parti ini bagus untuk manchester bersatu tetapi sayang kerana emo dia telah meninggalkan manchester bersatu.kalaulah dia sanggup kembali ke manchester bersatu aku sanggup menghantar rokok satu kontena sebagai bekalan hidupnya untuk menonton bolasepak.malangnya aku tidak ada ladang tembakau.aku hanya mampu menabur janji seperti ahli politik di ceramah-ceramah dan rapat umum.

apapun,budaya menonton bolasepak ini tidak akan menjadi apa-apa sekiranya rakyat malaysia hanya suka menjadi penonton.padang bola masih lagi ditarah trektar untuk dijadikan tempat letak kereta.atau tapak kedai.malaysia akhirnya akan jadi seperti pekerja nepal yang enggan menyusun gelas kerana mengusha gadis kilang,usha pun bukannya dapat pun.

remaja-remaja malaysia,hidupkanlah padang bola anda setiap petang.jangan hanya bermain serangan kaunter(counter-strike) sahaja.atau amaran merah(red alert) sahaja.aku rindu zaman remaja aku,main bola di padang.futsal adalah perkara yang tidak bagus terhadap bolasepak kerana bolasepak bermain di atas rumput.fifa tidak akan kira kedudukan bola sepak malaysia untuk lebih baik jika rakyat malaysia suka main atas simen.jangan sibuk membeli jersi wayne rooney atau michael owen tapi perut terus memboroi.

akhir sekali,bila bermain bolasepak di waktu petang,awek-awek baru balik sekolah akan memandang kita dengan perasaan kagum dan takjub.kita tidak akan diberi perhatian awek-awek baru balik sekolah ini sekiranya kita mat boroi,kecuali mamat pelompat parti yang mempunyai jampi serapah jawa yang cukup kuat.mampu membuatkan dua adik beradik yang cun bergaduh sesama sendiri kerana jampinya.tapi itu mamat pelompat parti,dia ada auranya yang tersendiri,kita yang tidak ada aura hendaklah mencipta aura dengan bermain bola di padang.seperti kata kawan siber aku yang selalu kena bangun berdiri sebab kena denda dengan cikgu sekolah sebab tak siap kerja sekolah,jangan jadi bebal dan malas.